HARRY: Plumbo plumpet uti det på Spellemann i helga. Men helt riktig at NRK ikke diskvalifiserer dem i MGP. Gutta har beklaget o er tilgitt sin sleivkommentar. Deres MGP-bidrag «Ola Nordmann» har noe for seg, men det blir likevel harry og tufsete. 
Foto: Promo/NRK
HARRY: Plumbo plumpet uti det på Spellemann i helga. Men helt riktig at NRK ikke diskvalifiserer dem i MGP. Gutta har beklaget o er tilgitt sin sleivkommentar. Deres MGP-bidrag «Ola Nordmann» har noe for seg, men det blir likevel harry og tufsete. Foto: Promo/NRK Vis mer

Les hva Dagbladet mener om Plumbo og de andre MGP-artistene

Fra Spellemann-tabbe til Melodi Grand Prix. Plumbo rocker nasjonalfølelsen og harryfaktoren i låta «Ola Nordmann».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Delfinale 1, Ørland lørdag 21. januar

2Melodi 1: «Elevator»

Artist: Irresistible

Låtskriver: Anne Judith Wik, Nermin Harambasic, Ronny Svendesen, Robin Jenssen, Carl Pritt

Trønderkvartetten vil være Irresistible - uimotståelige. Ifølge mine begreper er dette i høyeste grad en overdrivelse. Denne elektronika/pop/rap-låta er lett å styre unna. Masete og enerverende. Å ble sperret inne i en heis med dette over høyttaleranlegget vil kunne gitt klaustrofobiske følger.

4Melodi 2: «Så vidunderlig»

Artist: Kim André Rysstad

Låtskriver: Elin Nygård

Folkemusiker og kveder Kim André Rysstad byr på en sober, vakker og reinskåren vise i folkemusikkdrakt. I takt med et hjerte i hvilemodus duver låta langsomt fram. Håp og kjærlighet framstår troverdig i denne nynorske teksten. Ingen typisk MGP-sang, som neppe har noe i Eurosong-finalen å gjøre.

3Melodi 3: «High On Love»

Artist: Reidun Sæther

Låtskriver:Thomas G: son, Ovi og Tommy Berre

Reidun Sæther er et relativt uskrevet blad. Så har også Akershus-jenta holdt til i Sverige, der hun er teaterutdannet med erfaring fra scene og musikkproduksjoner. Det er mye soul i stemmen, men den gode følelsen forsvinner fort, for låta flater raskt ut og blir en syntetisk lettvekter.

4Melodi 4: «You Break It, You Own It»

Artist: Rudi Myntevik

Låtskriver: Rune Berg og Asbjørn Ribe

Godt pophåndverk, dette. Så er en av låtskriverne fra The Margarets, som gang på gang har utvist kredibel popsmedvirksomhet. Rudi Myntevik er ukjent for meg, men i norsk lovsang- og kristenmusikktradisjon har han et solid navn. Avslappet og flott, dette.

3Melodi 5: «With Love»

Artist: Lisa Stokke

Låtskriver: Tommy Berre, Johanna Demker, Anita Lixel og Lisa Stokke.

Den internasjonale og London-baserte musikalstjerne Lisa Stokke deltar med popballaden «With Love». Pent, pyntelig, yndig og ordinært. Hun synger bra, men stemmen har ingen knagger å henge seg fast i. Framstår som en blanding av en rekke pregløse poplåter vi har hørt tusen ganger før.


5Melodi 6: «Little Bobbi»

Artist: United

Låtskriver: John Lundvik (John-El), Philip Halloun og Thomas Felberg

Trioen United kan blir outsideren - jokeren som kommer som et lyn fra venstre. Denne raptrioen består av Benedicte Adrian, Sirius (Kristian Rønning) og Haji Saleem. Har er det mye som stemmer: talent og pirrende treffsikkerhet fra låtskriverrekka og en eminemsk tilnærming i vokal og produksjon.

5Melodi 7: «Somewhere Beautiful»

Artist: Nora Foss Al-Jabri

Låtskriver: Christian Ingebrigtsen og Eivind Rølles

Nora Foss Al-Jabri, som ble kjent i TV2s «Norske Talenter» i 2008, er bare 15 år (!), synger med en voksen kvinnes kraft. Hun viser fram overbevisende og stort talentet i denne vellykkede og vakre balladen signert parhestene Christian Ingebrigtsen og Eivind. Sobert og troverdig. Fortjener en finaleplass.

3Melodi 8: «Don?t Touch The Flame»

Artist: The Carburetors

Låtskriver: The Carburetors

Fartsfylt og actionpreget rocker som gleder et rustent rocker som har gitarstrenger som nervetråder. Full av deilig ungdommelig hovmod. Hørt det hundre ganger før, men adrenalinkicket vi få deg opp av sofaen. Carburators har i en årrekke levert førstehjelp i form av overstyrte gitarer.

Delfinale 2, Larvik lørdag 28. januar

4Melodi 1: «Keeps On Dancing»

Artist: Cocktail Slippers

Låtskriver: Cocktail Slippers


Passe skittent, passe frekt og passe fengende. Kvinnene i Cocktail Slippers tilhører den nye generasjonen garasjerockere, som forstår den forslitte sjangeren og får den til å leve. De har delt scene med Sir Paul McCartney, Iggy Pop og Strokes - og er signet til Steven Van Zandt plateselskap.

3Melodi 2: «I?ve Got You»

Artist: Isabel Ødegård

Låtskriver: Thomas (Thom Hell) Helland og Isabel Ødegård

Orkesterpop av den florlette og luftige typen. Begynner yndig med følsomme gitarer som strykere, bygger seg opp. Isabel Ødegård er ingen stor vokalist, men hun kommer velberget gjennom de tre minuttene av denne popflørten. Søtt og smektende, men mangler fylde og etterlater lite substans.

3Melodi 3: «Make It Better»

Artist: Tommy Fredvang

Låtskriver: Hanne Sørvaag, Tommy Berre og Tommy Fredvang

Gitarrock light og melodisk pop av typen som stryker deg medhårs hele veien hjem. Kan oppleves behagelig, men utfordrende er det ikke. Og pirrer? Aldri. Men Tommy er en likandes kar med god appell, så «Make It Better» kan tross åpenbare svakheter gå videre til finalen.

3Melodi 4: «Another Heartache»

Artist: Rikke Lie

Låtskriver: Rikke Lie, Maria Marcus og Niclas Lundin


«X-Factor»-deltakeren fra 2009 og Ålesundjenta Rikke Lie er tilbake i rampelyset. «Another Heartache» er småmelankolsk og spretten poplåt. Rikke har en helt grei stemme, og dette MGP-produktet er helt anstendig. Men er ikke blant de tre låtene som bør få komme til finalen.

2Melodi 5: «Crush»

Artist: Malin

Låtskriver: Beyond 51

Malin Reitan går fra MGP jr-stjerne til å delta i voksenutgaven av slagerkonkurransen. Men overgangen er ikke helt vellykket. «Chrush» framstår temmelig infantil. Dette er syntetisk, plastpop av den klebrige og klamme Aqua-varianten. Dette skal ikke videre i MGP-systemet.

2Melodi 6: «Ola Nordmann»

Artist: Plumbo

Låtskriver: Glen Hauger, Lars-Erik Blokkhus


Ingen knallstart på et år som kan gi bandet mye oppdrift. Tross en uheldig sleivkommentar, bandet fortjener å delta i MGP. Landskapet har irske og norske folketoner i en D.D.E.-rocksetting, men de trår feil (her også) - det blir for harry. Folkelig, javisst - men på en lettvint måte.

2Melodi 7: «You And I»

Artist: Minnie-Oh

Låtskriver: Monica Johansen

Monica Johansen fra Larvik har tidligere opptrådt som artisten Miss Harmonica - nå er navnet Minnie-Oh. Men sjangeren er den samme: elektronika og pop. Ingen stor musikalsk bragd dette, selv om jeg tar meg i å fingertromme i takt med rytmene. Det blir for sukkersøtt og masete.

2Melodi 8: «Shapeshifter»

Artist: Rikke Normann

Låtskriver: Silya Nymoen og Rikke Normann


Den ene lettbente elektronikalåten går over i den andre. Rikke Normanns « Shapeshifter» er, synd å si, bare listefyll. MGP-lekegrinda, både den nasjonale og europeiske, er alltid fylt opp av substansløs sukkerspinn av den typen. Fordrer en offensiv sceneregi for i hele tatt å overleve kvelden.

Delfinale 3, Florø lørdag 4. februar

3Melodi 1: «Stay»

Artist: Tooji

Låtskriver: Peter Boström, Figge Boström og Tooji

Iranskfødte Tooji er både modell og sanger. «Prinsen av Persia», som han også er blitt kalt, forsøker seg nå i MGP med eksotiske rytmer. Han låner elementer fra Midtøsten, så vel som fra moderne pop og elektronika. Spenstig og greit nok, men neppe noen vinner.

4Melodi 2: «Si»

Artist: Marthe Valle

Låtskriver: Marthe Valle, Bjarte Ludvigsen, Jens Kristian Rimau, Anders Bjelland

Etter mange år med engelskspråklige tekster har Marthe Valle nå valgt å synge på norsk. Det bør hun absolutt fortsette med. «Si» er en rolig, stemningsskapende og vakker ballade. Den er fargelagt på en moderne måte som gjør at den framstår både tradisjonell og frisk.

4Melodi 3: «Things Change»

Artist: Petter Øien og Bobby Bare

Låtskriver: Bobby Bare

Jøss, er det mulig, countrylegenden Bobby Bare i en norsk MGP-delfinale? Sie Gubba-vokalisten har fått med seg sitt store forbilde, og sammen byr de på en erketypisk amerikansk country. Mr. Bare har større bragder på samvittigheten. En midt på treet countrylåt som gir fin variasjon til showet.

4Melodi 4: «Sammen»

Artist: Yaseen og Julie Maria

Låtskriver: Sigve Bull og El Axel

Denne duoen er godt kjent for den yngre garde, som ungdomshelter i rollene Tariq og Mira i AF1, NRKs suksessrike ungdomsserie om en dansegruppe. «Sammen» er en melodiske raplåt som fungerer på sine premisser. Greit, den skjener litt over i MGP jr-segmentet, men er leken og oppriktig.
4Melodi 5: «The Greatest Day»

Artist: Håvard Lothe Band

Låtskriver: Håvard Lothe

«The Greatest Day» er litt annen kjærlighetssang - den handler om det å bli far. Bandets vokalist Håvard Lothe skrev den mens magen og forventningen vokste. En poplåt til absolutt godkjent-karakter. Den bobler og spretter, men litt usikker på om den vil gå videre til finalen.

5Melodi 6: «Euphoria»

Artist: Silya Nymoen

Låtskriver: Silya Nymoen

Åhh, så herlig. Spenstig og full av liv, rytmer og røre. Den har helt klare referanser til Shirly Basseys sugende og medrivende «History Repeating» - med en dæsj av tyske Lenas vinnerlåt «Satellite» i 2010. En vinnerlåt? Kanskje, det skal i hvert fall til den norske finalen.

4Melodi 7: «Seemed Like A Good Idea At The Time»

Artist: The Canoes

Låtskriver: Chris Barron, Erik Røe, Arne Hovda og Hans Petter Aaserud

En upretensiøs sing-along som gjør meg glad. Her er det bare å finne fram seidelen og skåle med. Denne erfarne gjengen stripper det hele ned til lett gitarspill, tuba (?!) og flerstemt sang. Vil nok ikke kunne hevde seg i Eurosong-sirkuset, men er et festlig innslag i den norske.

3Melodi 8: «Sailors»

Artist: Lise Karlsnes

Låtskriver: Lise Karlsnes og Thomas Eriksen

Lise Karlsnes fikk en eventyrlig karriere da hun kom inn og løftet Briskeby til nye, store høyder. Men det er mange år siden vi lot oss imponere av Karlsnes. Hun har forsøkt litt av hvert, og nå tester hun ut lett nynnbar og programmert pop i MGP-land. Veldig forglemmelig, dette.

Så fikk kvartetten lov til å delta i MGP - etter at Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus tråkket i baret ved å karakterisere Madcon på en litt ubetenksom måte.

Drittkastinga gikk alle veier, men etter at stormen har gitt seg og alle har bedt hverandre om unnskyldt, er vi tilbake i hverdagen.

MGP-ledelsen har vurdert Plumbo-tabben, og vil ikke utestenge dem. En korrekt avgjørslse mener Dagbladets MGP-anmelder.

Klar, ferdig, gå Startskuddet på årets mest utskjelte eventyr er avfyrt. Dagbladet har vurdert årets 24 Melodi Grand Prix-deltakere.

Det kan være lettere å spå i kaffegrut enn å forutse hvem som skal representere Norge i årets Eurosong-finale i Aserbajdsjans hovedstad Baku i slutten av mai.

Dagbladets journalist Anders Grønneberg deler ut terningkast, fra 2 til 5.

Stor variasjon Blir det Silya Nymoens «Euphoria», Benedicte Adrian og United med «Little Bobbi» eller Norges svar på Adele, Nora Foss Al-Jabri og balladen «Somewhere Beautiful» som vinner?

Dette er tre totalt forskjellige låter. Fellesnevneren er at Dagbladet mener at de er de beste.

Men om de tre går videre til finalen, er en helt annen sak. Vi har vurdert sangene isolert. I MGP-sammenheng betyr også sceneshow og den visuelle biten en god del. Gode melodier er heller ikke ensbetydende med at de best kan konkurrere i denne fesjået.

24 blir til ti Lørdag er det klart for første delfinalen i MGP 2012 på Ørlandet. De påfølgende lørdagene er det delfinaler i Larvik og Florø, før den store finalen i Oslo Spektrum lørdag 11. februar.

Åtte artister skal de tre lørdager på rad konkurrere - bare tre går videre til finalen.

Det er folket som skal stemme fram sine favoritter. I tillegg vil en låt bli valgt ut av en fagjury uavhengig av plassering i delfinalene, slik at det til sammen blir 10 låter i finalen.

Delfinale 1, Ørland 21. januar - de åtte første. Delfinale 2, Larvik 28. januar - de åtte neste. Delfinale 3, Florø 4. februar - de åtte siste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer