Les! I jula har du tid

I jula har vi endelig tid til å slappe av, kose oss - og lese bøker. Maria Børja anbefaler deg sine favoritter.

I jula får jeg endelig tid til å lese - så mye jeg vil. Jeg gleder meg til å slumre i sofaen hjemme hos mamma og pappa mens jeg ikke venter på noe som helst. Det er ferie, det. Her er noen tips til andre som gleder seg til det samme som jeg.

Fra året som gikk har jeg lyst å anbefale deg «Destroyer» av Lars Ramslie. Ikke bare fordi den handler om det stedet jeg, og Lars, vokste opp, men fordi boka er morsom, rørende, samtidig dramatisk og til ettertanke.

En bok som kan overraske er debutant Hans Christian Grønns «Det som er strengt». Her får du innblikk i Lindeberg-mafiaens egentlige virke, og en sterk utvidelse av ordforrådet. Mykje streng.

«Flommen» av Jonny Halberg er en intens leseropplevelse som jeg gjerne anbefaler. Dette er ikke en glatt roman der alt går bra til slutt, men det betyr ikke at lesegleden er mindre.

Til jenter som er glad i mat (eller nettopp ikke glad i mat), vil jeg anbefale «Jentemat» av Karin Hvoslef. Det er ikke for å gi deg dårlig samvittighet for å spise god mat i ferien. Det er heller for å dele den lille kunnskapen om kosthold og sunnhet som skal til for å føle seg litt bedre, og kanskje kunne forandre daglighelsa i det små.

Feministboka «Feminisjon» av Camilla Bakken Øvald og Veslemøy Lode burde også leses av gutter! I tillegg til historier à la dem Fittstim bød på i fjor, har «Feminisjon» et politisk og historisk perspektiv. Den er derfor bra for dem som vil friske opp kjønnshistorie fra skoledagene.

En bok som er gammel, men som jeg leste i sommer, er «Markens grøde» av Knut Hamsun. Om ikke den norske supermannen Isak Sellanraa blir helten din etter denne, gå heller på kino og finn deg en helt der.

Er du på nett, kan du også delta i Dagbladet.nos litteraturkonkurranse.

God jul!