Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Les Paulo Coelho gratis på nett

HarperCollins går nye veier.

(Dagbladet.no): I et forsøk på å få opp salgstallene, lanserte det amerikanske forlaget HarperCollins gratis lydbøker på hjemmesida si i midten av februar.

Målet er å gi potensielle kjøpere samme opplevelse som når de står i en bokhandel og blar gjennom bøker.

Foreløpig ligger Paulo Coelhos siste bok «Heksen fra Portobello» ute til gratis forlystelse, sammen med en kokebok, en bok om baseballaget New York Giants, en guide til de amerikanske presidentkandidatene og en barnebok.

Planen er dessuten å legge ut en ny Coelho-bok hver måned resten av året.

Gratis i en måned

- Det blir som å ta plasten av ei bok. Den beste måten å selge bøker på, er å la kjøperen lese deler av innboldet, sa Jane Friedman, direktør i HarperCollins Publishers Worldwide, til New York Times rett før tjenesten ble lansert.

Brukerne av HarperCollins sine nettsider har det siste året hatt muligheten til å lese noen sider fra de fleste utgivelsene. Friedman håper at mer gratis innhold etter hvert blir synonymt med flere kjøpere.

HarperCollins understreker at gratisversjonene bare er tilgjengelige en måned. Det vil ikke være mulig å laste ned teksten, verken til en datamaskin eller andre duppeditter som kan brukes til å lese e-bøker. Det vil heller ikke være mulig å printe ut sidene.

KJEMPER FOR FRI DISTRIBUSJON: Det er ikke tilfeldig at brasilianske Paulo Coelho er forfatteren som først kan leses gratis hos HarperCollins. Planen er å legge ut en ny Coelho-bok hver måned. Foto: AGNETE BRUN
KJEMPER FOR FRI DISTRIBUSJON: Det er ikke tilfeldig at brasilianske Paulo Coelho er forfatteren som først kan leses gratis hos HarperCollins. Planen er å legge ut en ny Coelho-bok hver måned. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Friedman tviler på at noen vil sette seg ned og lese en hel bok på nettsida, men HarperCollins vil kartlegge hvor mange som benytter seg av tilbudet og hvilke konsekvenser det får for salget.

-Man kan ikke bli grådig

Forfatterne er i utgangspunktet svært positive, og det er ingen tilfeldighet at førstemann ut er Coelho.

- Jeg tror generøsitet lønner seg, sier Coelho til New York Times, og legger til at han uansett ikke tror folk holder ut mer enn 20-30 sider på nettet.

Rett før HarperCollins gikk ut med gratisbøkene, fortalte Coelho til Newsweek at han fremmer piratvirksomhet rundt egne bøker på bloggen sin, og oppfordret samtidig forleggere til å følge opp.

- Jeg tenker som så at man på begynnelsen av karrieren gjør alt for å bli lest. Man kan ikke forandre mening senere og bli grådig, kommenterer Coelho i nyhetsmagasinet.

Han har gått aktivt inn for å distribuere bøkene sine på nettet, også via ikke helt stuerene kanaler. Blant annet har han selv lagt ut linker på torrent-sida The Pirate Bay.

Interaktivt

Fantasy- og tegneserieforfatteren Neil Gaiman ba nylig leserne av bloggen hans om å stemme fram tittelen de helst vil få gratis via HarperCollins.

26 551 fans avga sin stemme, og resultatet ble - noe overraskende for Gaiman selv - at «American Gods» snart vil kunne leses på sidene til HarperCollins.

Gaiman synes ikke HarperCollins\' nye tiltak er så ulikt måten man har utvekslet bøker i årevis.

- Jeg vokste ikke opp med å kjøpe alle bøkene jeg leste. Jeg leste bøker på biblioteket, jeg leste bøker hjemme hos venner, og bøker jeg fant i folks vinduskarmer, sier Gaiman til New York Times. Han tror mange etter hvert vil gjøre det samme som han gjorde; kjøpe egne eksemplarer.

- Problemet er ikke folk som leser bøker for ingenting, det er folk som ikke leser i det hele tatt. Folk leser ikke på fritida mer, og alt som kan hjelpe er en god ting, hevder Gaiman i et intervju med The Guardian.

HarperCollins har også tidligere gått nye veier for å selge mer. I 2006 lanserte de trailere på hjemmesiden, korte videosnutter til reklame for nye utgivelser.

Nå skal de også gi 20 prosent rabatt på forhåndsbestillinger av kommende bøker.

LEGGER UT BOK GRATIS: Neil Gaiman har latt fansen bestemme hvilken bok han skal lansere gjennom HarperCollins nye gratisprosjekt. Resultatet ble «American Gods».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media