Les Triplettes de Belleville

Morsom og burlesk tegnet komedie.

FILM: At animasjonsfilm er mye mer enn Disney vet vi godt, likevel kan det være greit å bli minnet om det iblant. For bortsett fra den grunnleggende teknikken likner dette lite på Disney og dets like. Når jeg tenker meg om har jeg vanskelig å finne noe den likner på.

Grovkornet humor

Når en ung fyr blir kidnappet under Tour de France, legger hans bestemor/trener i vei for å finne ham. Turen går til storbyen Belleville, hvor hun får hjelp av trillingene, tre froske-elskende gamle damer som en gang var berømt for sine sangkunster. En helt vanvittig historie, full av grovkornet humor. Guffen er den også til tider - men hele tida fascinerende fantasifull. En god regel det syndes altfor mye mot i film er «ikke si det, vis det!». Det gjennomføres her til punkt og prikke. Antall ord som blir uttrykt kan telles på ei hånd. Franske Jacques Tati har åpenbart vært en inspirasjon, humoren hører hjemme i samme absurde landskap og referansene til hans filmer er mange.

Kultstempel

Men du trenger ikke ha noen intellektuell tilnærming eller filmhistorisk ballast for å ha glede av denne Oscar-nominerte perlen. Et åpent sinn og sans for humor av det groteske og samtidig underfundige slaget kreves likevel. Kultfilm er et begrep som er både slitt og misbrukt, men her passer det godt: Dette er en film som garantert kommer til å få kultstempel.