Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Les utdrag fra «Felt»

Morten Rostrup refser bistandsorganisasjoner i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hentet fra Morten Rostrups bok «Felt. Ti år med Leger Uten Grenser». Møt Rostrup på Dagbladet.no.

Forord

Humanitær hjelp skal redde liv og lindre lidelse uansett hvor i verden ofre for konflikter eller kriser befinner seg. Den bygger på enkle, men fundamentale prinsipper. Humanitær hjelp skal være upartisk og dermed utelukkende gis basert på behov uten noen form for diskriminering. Den skal være nøytral og ikke favorisere noen parter i en konflikt, og den skal være uavhengig av politiske, religiøse, økonomiske og militære målsettinger. Disse prinsippene er nedfelt i Genève-konvensjonen.

I stedet for å garantere og respektere grunnlaget for det humanitære hjelpearbeidet, opplever man i dag at politikere benytter humanitær hjelp som et middel til å nå politiske mål, det være seg enten fred, demokrati eller i kampen mot terror. I tillegg brukes også humanitær ordbruk for å rettferdiggjøre militære intervensjoner. Politikere har stjålet det humanitære. Konsekvensene har vært åpenbare: I mange krisesituasjoner får ikke humanitære hjelpearbeidere gjort sitt arbeid og nødlidende får ikke den hjelpen de trenger. Mange humanitære hjelpeorganisasjoner har selv bidratt til denne utviklingen ved ikke å være klare nok i sitt forsvar av de humanitære prinsippene eller å handle i henhold til dem. Et problem er at mange organisasjoner finansielt sett er bundet av politiske institusjoner og dermed har sluttet opp om politiske prosesser.

Denne boken er en skildring av ulike kriser der humanitær felt hjelp har spilt eller skulle ha spilt en viktig rolle i å redde menneskers liv. Det er også en bok om politisk ansvar, eller misbruket av og mangelen på politisk ansvar og handling. Det er en bok om kampen for å hjelpe de svakeste og kampen for de humanitære verdier.

Beretningen er personlig og bygger på erfaringer fra mitt engasjement for Médecins Sans Frontières (Leger Uten Grenser, MSF) de ti siste årene, både som feltarbeider, som styreleder i den norske avdelingen (1996–2002) og som internasjonal president i MSF (2000–2004). Selv om mange synspunkter i boken er sammenfallende med posisjoner MSF har tatt, gjelder det på langt nær alle. Boken uttrykker først og fremst mine egne oppfatninger. Den pretenderer ikke å være dybdeanalytisk eller fullstendig i sine beskrivelser av konfliktene som nevnes.

MSF ble stiftet i Frankrike i 1971 og har gjennom årene utviklet seg til å bli verdens største frittstående medisinske hjelpeorganisasjon med prosjekter i over 80 land. Organisasjonen har fem operasjonelle sentre og et internasjonalt kontor basert i Genève. Den norske avdelingen ble stiftet i 1996. Som en integrert del av sitt humanitære arbeid legger MSF også stor vekt på témoignage, det å vitne om overgrep og urettferdighet.

Vi trenger en debatt omkring den økende politiseringen av nødhjelp. FNs selvmotsigende rolle som politisk institusjon med et humanitært mandat må blant annet settes på dagsordenen.

Jeg håper at denne boken ikke bare vil gi leseren et innblikk i de problemer og dilemma vi står overfor ute i felt, men også gi en økt bevissthet om hva humanitær hjelp egentlig er.

Morten Rostrup, august 2006