Anmeldelse Film «Ammonite»

Lesbisk kjærlighetsfilm spekulerer i legning

«Ammonite» er et sobert og vellaget drama om en kvinne som fortjener sin egen film, men man får lyst til å stille spørsmål ved kjærlighetshistorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Det er neppe et spørsmål som vil vekke «Atlantic Crossing»-liknende furore, men likevel: Er det nå helt ok å framstille en historisk skikkelse som lesbisk når vi ikke vet om hun var det? Den historiske skikkelsen er Mary Anning, en tidlig paleontolog som oppdaget flere viktige dinosaurfossiler, men som ikke ble kreditert for oppdagelsene sine, trolig fordi hun var en kvinne fra arbeiderklassen som ikke hadde adgang til de gjeve naturvitenskapelige forsamlingssalene.

Tvinges ut av skapet?

I «Ammonite» spilles hun av Kate Winslet, og innleder en heftig romanse med den unge Mrs. Murchison (Saoirse Ronan), som er noen trinn høyere på klassestigen. Selv om Anning hadde intense vennskap med kvinner, og forble ugift, finnes det ingen entydige tegn på at hun var lesbisk. Det kan hun så klart likevel ha vært, men det føles likevel litt uggent at en person som har levd tvinges ut av et skap som kanskje ikke eksisterte.

«Ammonite» er ellers en vellaget, sober film som klarer å være harm på vegne av sin heroiske hovedperson uten å pompøs. Realismen er, klokelig, valgt som rettesnor. Den steinete kysten ved Regis Lyme på sørkysten av England framstilles i ugjestmilde toner av grått og hvitt og stålblått, samtidig som stedet har sin karrige skjønnhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer