Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Baby Jane»

Lesbisk trekantdrama

En svart historie om psykiske lidelser og deres lammende effekter.

BESETTELSE: Et lesbisk forhold, sterkt preget av sjalusi og psykiatri, er tema for filmatiseringen av Sofi Oksanens roman. Vis mer

«Baby Jane»

3 1 6

Drama

Regi:

Katja Gauriloff

Skuespillere:

Roosa Söderholm, Maria Ylipää

Premieredato:

18. oktober 2019

Aldersgrense:

15 år

Orginaltittel:

«Baby Jane»

«Uklar i forhold til romanen.»
Se alle anmeldelser

FILM: Den prisbelønte finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen skriver romaner som river en i hjertet. Dypt tragiske kvinneskjebner, overgrep og fattigdom i den tidligere Sovjetrepublikken Estland er gjennomgangstema i flere av dem. Men romanen som nå er filmatisert, «Baby Jane» fra 2005, foregår utelukkende i Finland.

Svart

Katja Gauriloff har regissert filmen om det lesbiske paret Jonna (Roosa Söderholm) og Piki (Maria Ylipää). Det er en intens kjærlighetshistorie fra et fargerikt skeivt miljø i Helsinki, men det er først og sist en svart historie om psykiske lidelser og deres lammende effekter.

Jonna er den søte, blonde jentejenta som kommer til storbyen for å få seg jobb eller studere. På vei hjem fra en klubb en sein natt, blir hun forsøkt overfalt men reddet i siste liten av den litt eldre, mørke og maskulint utseende Pika. Forholdet mellom de to utspiller seg hovedsakelig innendørs i Pikas leilighet.

Panikkangst

Gradvis kommer det fram at Pika lider av panikkangst. Hun våger knapt å gå ut med søpla. Derfor har hun overlatt et ekstra sett nøkler til ekskjæresten Bossa, noe som utløser et ulmende sjalusidrama mellom de tre. Kjærlighetsscenene mellom de to slående kvinnene Pika og Jonna er vakre, og brytes opp av komiske episoder når de driver sin innovative forretningsvirksomhet – telefonsex og salg av brukte dametruser på postordre. «Min stemme og din duft,» sier Pika om arbeidsfordelingen.

Underspilt

Sjalusien og manipuleringen som refererer til filmklassikeren «Hva hendte med Baby Jane?» er noe underspilt i den nye filmen, synes jeg. Det gjelder også det stadig mer traumatiske forholdet mellom kjærestene, som begge åpenbarer alvorlige psykiske diagnoser. Jonna drives til eksplosive utbrudd, mens Pika blir stadig mer katatonisk og plaget. Bossas rolle – som terapeut eller som sjalusidrevet rival? – forblir uavklart i denne filmatiseringen av en sterk roman.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media