Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lesbiske Ellen årets underholder

Lesbiske Ellen DeGeneres er av bladet Entertainment Weekly kåret til Årets Underholder 1997. DeGeneres har hovedrollen i komiserien «Ellen», hvor også rollefiguren Ellen Morgan «kom ut av skapet» i 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIL TOPPS: Ellen DeGeneres er kåret til Årets Underholder for 1997 av det amerikanske magasinet Entertainmeny Weekly.

Av SISSEL FANTOFT

Den omtalte episoden ble sendt på den amerikanske TV-kanalen ABC 30. april, og vakte enorm oppsikt både i USA og verden for øvrig. At Ellen DeGeneres også privat hadde stått fram som lesbisk, var den største «homse-avsløringen» i USA på mange år.

Rabalder

- Men jeg har aldri ønsket å være «den lesbiske skuespilleren», eller bli en talskvinne for de homofile. Aldri. Jeg gjorde det for min egen skyld, sa DeGeneres til The New York Times.
Og i USA ble det rabalder. Store sponsorer som General Motors og Johnson & Johnson trakk seg ut i protest, og TV-selskapet ABC ble fordømt av kristne og ny-moralistiske organisasjoner fra New York til Los Angeles. Men tross all kritikken ble episoden sendt, og de påfølgene ukene gikk en bølge av «Out with Ellen»-fester over USA.

Ingen aktivist

Ellen selv står hardnakket på at hun først og fremst er en underholder, deretter lesbisk. Hun har aldri hatt intensjoner om å stå fra som aktivist.

- Jeg vil bare lage et godt program, ikke et lesbe-program, sier hun.

Det er ikke bare fordi hun kom ut av skapet at Ellen DeGeneres ble kåret til årets underholder, heller ikke bare fordi hun lot sitt alter ego, Ellen Morgan, gjøre det samme. Entertainment Weekly begrunner sitt valg først og fremst med at DeGeneres er ærlig, at hun risikerte sin karriere for sin personlige frihet. Hun meldte seg frivillig til å teste om folket kunne godta - og like - en lesbisk komiker.

Amerikas morsomste person

26. januar fyller Ellen DeGeneres 40 år, og hun er forsatt lykkelig med sin skuespiller-kjæreste Anne Heche (28).

Ellen vokste opp i New Orleans og Texas, sammen med foreldrene som var aktive scientologer. Da hun var 13 ble foreldrene skilt, og Ellen ble boende hos moren. Hun har fortalt i intervjuer at det var etter skilsmissen hun oppdaget sitt komiske talent.

- Moren min var svært deprimert etter skilsmissen, så jeg forsøkte alle slags ablegøyer for å muntre henne opp. Og det virket, sier hun.
Skolegangen ble det så som så med, i stedet jobbet Ellen som servitør, bartender, østersfisker, husmaler og støvsugerselger. I 1981 debuterte hun som stand-up-komiker på en lokal café i New Orleans. Og i 1982 kom gjennombruddet. Da vant Ellen den prestisjefylte konkurransen om å bli kåret til Amerikas morsomste person. Hun flyttet til California, og stand-up-karrieren tok av for alvor. Hun ble tilbudt en rolle i «Friends», men takket nei, og begynte å arbeide med «Ellen». Etter tre år har serien fått fotfeste og har millioner av seere hver eneste onsdag i USA.

I Norge har både NRK og TV 3 sendt «Ellen».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!