DEBATT

Pride:

Lesbiske fortjener en større plass i historien

Lesbiske har aldri fått eller greid å ta plass slik de homofile mennene etter hvert har klart. Det betyr ikke at lesbiske ikke har vært der.

Pride: To kvinner før pride i New York. Foto: Johannes Eisele /AFP / NTB Scanpix
Pride: To kvinner før pride i New York. Foto: Johannes Eisele /AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Historiene rundt Stonewall-opprøret i 1969 er etter hvert blitt mange. Hva var opprinnelsen til opprøret, og hvem var det som tente den første gnisten som fikk det til å flamme opp? Mange ønsket å ta «æren» for opphavet til 27. juni-bevegelsen etter hvert som bevegelsen vokste seg større. Kvinner sakker ofte bakut når det gjelder å bli husket eller omtalt.

Lesbiske har aldri fått eller greid å ta plass slik de homofile mennene etter hvert har klart. Det betyr ikke at lesbiske ikke har vært der.

Jevnt over er det glemte kvinner både foran, bak og ved siden av menn som senere skriver vår felles historie. At historien omskrives av nye grupper som vil ha patent på den, skjer også. Ny kunnskap og bruken av nye brilleglass er nesten bare av det gode. Å fylle inn det som har vært oversett bidrar til et mer fullstendig bilde.

Men det finnes også gjenfortellinger som fordreier og som undertrykker historier av personer og grupper som var med. Økonomi og maktposisjoner brukes til å ta «eierskap». At ytringsfrihet henger nøye sammen med ytringsmulighet, kan ikke sies for ofte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer