Lesbiske og homofile

Hvorfor er lesbisk sidestilt med homofili?

Foto: AFP/ Joel Saget /NTB Scanpix
Foto: AFP/ Joel Saget /NTB ScanpixVis mer
Meninger

En interesseorganisasjon bærer det besyndelige navn «Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring». (Fordelingen av store og små bokstaver er nettopp slik, og villere kan det neppe bli.)

Besynderlig, fordi lesbisk i hevdvunnen ordbruk er et hyponym til homofil: Hvis presten NN er lesbisk, er hun også homofil. Dermed går det ikke an uten videre å sideordne de to betegnelsene, dvs. sette «og» mellom dem, slik landsforeningen gjør. Vi sammenstiller da ikke mennesker og bergensere i en sideordningskonstruksjon, gjør vi vel? Og ildsjelene i Noregs Mållag rynker pannen og fyker i blekkhuset hvis noen finner på å snakke om norsk og nynorsk!

Ordboksbetydningen av homofil er «som er erotisk-følelsesmessig tiltrukket av en person av samme kjønn»; tilbøyeligheten som sådan kalles homofili. Holder man seg til dette, kan man således si med full rett at det finnes mannlige og kvinnelige homofile. I slangpreget språk er ordbruken mer spesifisert: Lesber (og lesbisk) kan bare brukes om kvinner, og homser bare om menn (men adjektivet homsisk finnes ikke!). Det er således ny og avstikkende ordbruk når f.eks. Dagbladet bruker homse kjønnsnøytralt i betydningen «homofil person».

Har så Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring i sinne å snu opp ned på begrepene, slik at lesbiske ikke lenger skal regnes for homofile?

Svaret er ja. Og den som går med øynene på stilk og holder ørene stive, kan konstatere at foreningen med det lange navn nesten har fått oppfylt sitt ønske. Men påfunnet har skapt atskillig forvirring.

Det fortelles for øvrig at noen kvinner ikke vil bli kalt homofile med den begrunnelse at forleddet homo- betyr «mann». Til det er å si at jo da, homo betyr «mann», men det er på latin. Forleddet homo- i homofil er gresk og har ingen ting med det latinske ordet for «mann» å gjøre.

Underlig nok har altså landsforeningen fått mange med på sin galei. «Lesbiske og homofile må få sin rett», heter det i pressen og annetsteds.

Men LLH og foreningens etterplaprere kommer, hvis de tviholder på at homofil bare skal brukes om menn, fort i en klemme: De mangler en kjønnsnøytral betegnelse! For det blir da unektelig tungvint å måtte bruke lesbiske og homofile hver gang man omtaler begge grupper under ett?

Når behovet for en fellesbetegnelse melder seg, holder de fleste seg derfor til hevdvunnen språkbruk og tyr til homofil, altså den betegnelsen som landsforeningen vil reservere for menn. «Fram for homofile prester — både kvinnelige og mannlige!» lyder kampropet fra det ellers så prestefiendtlige og kirkefremmede Dagbladet.

Aftenposten vet visst ikke hvilket ben hun skal stå på. Se dette sitatet: «NN tror allikevel det er langt igjen før homofile og lesbiske blir akseptert i Den norske kirke. Men avgjørelsen er et signal om at homofile har en fremtid i Kirken.» Her refererer den første forekomsten av homofile til menn og bare til menn; den andre forekomsten av homofile i samme avsnitt er derimot kjønnsnøytral.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.