Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lesefest fra fjerne galakser

Christopher Pahles første barneroman kan bli helgas litterære godtepose for Star Wars-fansen.

DEBUTANT: Christopher Pahles debutroman er blant de mest elleville fra året som snart er omme. Foto: ASCHEHOUG / CATHARINA WANDRUP
DEBUTANT: Christopher Pahles debutroman er blant de mest elleville fra året som snart er omme. Foto: ASCHEHOUG / CATHARINA WANDRUP Vis mer

Bokåret 2019 er fullstappet av lovende debutanter, og de velger svært ulike temaer å skrive om.

En av de mest elleville i år, er Christopher Pahle, som like gjerne tar i bruk hele universet som lekeplass. Og få for all del med deg etterordet! Kunne dette foregått i virkeligheten?

Tvillingene Kass og Tycho er på vei til sin syke bestemor. Hun har en viktig beskjed til dem. På veien møter de på tiendeklassinger som er ute etter dem og legger på sprang. De sklir ned en søleskrent og havner til sin store overraskelse i et romskip. Og overraskelsen blir ikke mindre når de plutselig havner mange hundre lysår ute i verdensrommet. Hva verre er: de er ikke alene i romskipet.

Lesefest

Debutant Pahle skriver med liv, lyst og en stor dose entusiasme om en eventyrlig romferd. Her møter vi mange ulike og fantasifulle romvesener. Hvor fascinerte tvillingene enn er over det de opplever, ønsker de likevel å komme hjem. Men der er lettere sagt enn gjort. Jorda er regnet som en av de forbudte planetene, og ingen vet hvordan man kommer seg dit. Men det er nok av dem som ønsker å komme seg dit, av ulike årsaker. Ikke alle er like vennligsinnede.

Romanen er underholdende, sprelsk og av og til slitsom. For påfunnene avløser hverandre som perler på en snor. Det er også mye humor beregnet på mellomtrinnet som jeg tenker av og til blir noe overdreven, særlig inne i romskipet. Men når man kommer ut av raketten og møter de andre beboerne i universet, løsner det hele til en lesefest. Her er det gode beskrivelser av møter mellom ulike verdisyn, humoristiske betraktninger om menneskers usvikelige tro på at de er bedre enn de fleste andre og synlige bevis på at det ikke nødvendigvis stemmer.

Dårlig samvittighet

Forskjellen mellom det nære og det fjerne blir tydelig i denne romanen, der kontrastene strekker seg over lysår. Likevel er en del veldig gjenkjennelig: ønsket om å høre til og å komme hjem dit man hører til.

For meg er den dårlige samvittigheten barna føler overfor bestemor en av bærebjelkene. Hun har sannsynligvis demens, og dette har ført til stadig utsettelse av å komme på besøk. At de så forsvant når hun endelig hadde et klart øyeblikk, gnager på dem, og dette er noe som er godt og troverdig beskrevet. Jeg vil tro den problemstillingen finner gjenklang hos flere enn meg selv. Kass og Tycho er pliktoppfyllende og delvis utstyrt med superegenskaper, delvis svært feilbarlige. Som i mange bøker for barn, er de urealistisk gode i enkelte ting, men det lever jeg som leser fint med.

Godtepose

Mange er store fans av romsagaer som «Star Wars» og «Hitchhikers guide to the galaxy». Og hvis du attpåtil er opptatt av romfart, tekniske duppeditter og har sans for humoristiske vendinger, kan dette være helgas litterære godtepose. Forfatteren er smittende engasjert og leker seg gjennom hele universet. Jeg liker også godt beskrivelsen av forholdet søsknene imellom. Selv om de er tvillinger, er de ulike og utfyller hverandre. Mot slutten får vi både en avsløring og et løfte om mer.

Jeg gleder meg til å hoppe inn i romskipet igjen når jeg er ute etter enkel underholdning i høyt tempo. Det er heldigvis ingen mangel på tråder som skal nøstes opp.

  • Christopher Pahle er fast tv-anmelder i Dagbladet, derfor blir boka vurdert av en ekstern anmelder. Ragnhild Malfang er biblioteksjef for Sørum bibliotek, litteraturformidler og barnebokentusiast.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media