Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Leselyst i påsken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En femtilapp for hver bok du leser!

Mange foreldre lokker ungene med pengepremier for å få dem til å lese.

I USA får skolebarna pizza for hver bok de fullfører.

Si hva du vil om metodene, bak ligger i det minste ønsket om at barna skal oppdage gleden ved å lese, og på lengre sikt også forstå at lesing innebærer mer enn øyeblikkets gleder. Slutter vi å lese, kan vi ende som funksjonelle analfabeter.

  • Kloke hoder har lenge ligget i bløt for å finne nøkkelen til barns leselyst. I «Prosjekt Les» er noen av dem samlet. Et av målene er å nå gutter mellom 11 og 16 år, som sammen med voksne menn er dem som leser minst.

Samtidig pønsker forlagene ut ideer for å oppnå større lesergrupper. Samlaget valgte å utlyse en nordisk konkurranse i samarbeid med danske og svenske forlag. Målet var «spennende og uimotståelige bøker» for lesere mellom ni og elleve år. Nå foreligger resultatene, utgitt av Samlaget. Rønnaug Kleiva ble den norske vinner med «Kjærleik på pinne frå Ouagadougou». I Sverige og Danmark vant Cecilia Modig og Hanne Kvist.

Alle tre har skrevet bra, lettleste bøker, men ingen av dem vil bli stående som «uimotståelige».

  • I og for seg er konkurransen et prisverdig tiltak, men er tre nye bøker på nynorsk et slagkraftig tiltak for å få barn til å lese mer? Nynorsk har dessverre en svært liten appell til flesteparten av norske skolebarn, utover de 17% som har nynorsk som hovedmål i grunnskolen. Jeg sier dessverre, fordi nynorsk er et svært vakkert og særlig litterært språk. Beklageligvis har ikke norsk skole klart å formidle det videre til elevene. Verken den litterære opplevelsen eller den matnyttige delen: Leser man nynorsk litteratur, vil det synes på karakterene i nynorsk.

Jeg har heller ikke oppskriften på hvordan vi kan forvandle barn til lidenskapelige lesere. Men jeg tror at vi har et redskap i vår egen entusiasme. De fleste har hatt store bokopplevelser. Skal vi begynne med å plukke fram noen av dem og bringe dem med i påskebagasjen for høytlesing? Jeg tror ikke noe er så ansporende for leselyst som å bli lest for.

Årlig utkommer haugevis av nye bøker. Svært mange totalt likegyldige. Burde forlagene heller spandere penger på nyutgivelser? En serie av århundrets beste barne- og ungdomsbøker? Det er nok å ta av.