Leser for sønnen fra cella

Pappa er i fengsel, men nattahistorien fortelles likevel.

(Dagbladet.no): De innsatte i nye Hustad fengsel utenfor Molde har fått muligheten til å utøve deler av foreldrerollen som ikke gjerne forbindes med en far som sitter på cella; lese nattahistorier for barnet.

- Vi gjør lydopptak i fengselet der de innsatte leser ei bok og så sender vi lydopptaket og boka hjem til barnet og til familien, sier Øystein Hauge til Dagbladet.no.

Han er leder for prosjektet som er satt i gang av Kriminalomsorgen.

- Det er barna til innsatte som i første rekke er i fokus i dette prosjektet. Men vi regner også med at det vil virke positivt inn på for foreldren som sitter i fengsel, sier han.

- Letter overgangen

Hauge mener at dette vil være med på å lette overgangen for de innsatte, fra å være i isolasjon til å komme tilbake til samfunnet.

Prosjektet fikk tidligere i vinter 15 000 i støtte fra Norsk Kulturråd. Nå håper man at det vil kunne prøves også ved andre fengsler i landet, og Kriminalsomsorgen leverer nå en søknad om å utvide omfanget av den.

Albert Åberg

TAR OPP: De innsatte i Hustad fengsel har nå fått muligheten til å lese inn bøker som sendes hjem til barna deres på cd. - Hjelper ikke på savnet, men fint for gutten, sier en far. (bildet er illustrasjonsfoto). Foto: Illustrasjonsfoto/ SCANPIX
TAR OPP: De innsatte i Hustad fengsel har nå fått muligheten til å lese inn bøker som sendes hjem til barna deres på cd. - Hjelper ikke på savnet, men fint for gutten, sier en far. (bildet er illustrasjonsfoto). Foto: Illustrasjonsfoto/ SCANPIX Vis mer

Så langt har 14 av i alt 50 innsatte ved Hustad fengsel lest inn bok som har blitt sendt hjem til barna sine.

I rapporten som Kriminalomsorgen i disse dager sender til Norsk Kulturråd, har man gjengitt opplevelsen til en av de første fedrene som var med.

«Å lese hjelper jo selvsagt ikke noe på det savnet som alltid er der... savnet etter å få å være sammen med sønnen sin. Men jeg er helt sikker på at det blir fint for ham. Å bli lest for på senga. Og Albert Åberg er bankers», sier den innsatte 38-åringen som ønsker å være anonym

VIL UTVIDE: Prosjektansvarlig Øystein Haugen i Kriminalsomsorgen håper ordningen vil kunne utvides til å gjelde andre fengsler også.