Leserne reagerer mot bokhandlerne

Hele 70 % av bokklubbmedlemmene sier i en fersk undersøkelse at det ikke er sannsynlig at de fortsetter å være medlem av en bokklubb hvis prisfordelen fjernes, skriver Kristenn Einarsson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR BOKBRANSJENS

rammebetingelser skal endres, er det viktig å ha en rettesnor for hva man vil oppnå. At bokkjøperne skal ha minst like gode vilkår som nå - eller helst bedre - burde alle kunne enes om. Men bokhandlerne foreslår det motsatte! Våre undersøkelser tyder på at dette vil føre til en kraftig reduksjon av markedet for den samtidige litteraturen.

Hva særpreger den litterære formidlingen i Norge? Det finnes bokklubbmedlemskap i over 40 % av landets husstander, og mer enn 500 bokhandlere. De to salgskanalene lever godt side om side, og begge er opptatt av kvalitetslitteraturen. Over en million nordmenn forholder seg til skjønnlitteratur. De er medlemmer av bokklubber, handler i bokhandel og låner på bibliotekene. Vi har en omfattende lesning av god litteratur i Norge, stor interesse for bøker, og mange forfattere med suksess så vel i Norge som i utlandet.

I SNART 30 ÅR

har bokklubbene bidratt til å opparbeide en interesse for den samtidige litteraturen i Norge som er unik i verdenssammenheng. Sammenlikner vi med Danmark, er omsetningen i Norge minst 50 % høyere. Det som primært skiller de to landenes litteraturformidling er at det i Norge finnes bokklubber for nye bøker. Men nå er situasjonen den at bokklubbenes andel av markedet for samtidslitteraturen går tilbake. I 2001 hadde bokklubbene 62 % av markedet for ny skjønnlitteratur, i 2003 sank den til 58 %. Det er viktig å kjenne til denne utviklingen før man vurderer å begrense bokklubbene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer