Leserne slaktet Larssen

Lars Andreas Larssen ble bombardert med 1500 innlegg - i all hovedsak negative - da han møtte Dagbladets nettlesere i går.

Dagblad-leserne gikk massivt imot Larssen etter hans tv-debatt med Kristopher Schau fra «Team Antonsen». Debatten fant sted i Viggo Johansens «RedaksjonEN» på NRK1 mandag kveld, der Larssen gikk hardt ut mot det han mente var humorprogrammets hetsing av nordlendinger og samer.

I går holdt dagbladet.no linjene åpne for spørsmål i to timer. På den tida sprengte Dagbla'-leserne alle rekorder for nettmøter:

- Jeg har aldri opplevd maken til respons, sier journalist John Rasmussen i dagbladet.no.

Hele 1500 lesere, de fleste svært hissig anlagt mot Larssen, mange av dem nordlendinger, førte løs.

Ikke slagen

Men den 68 år gamle skuespilleren følte seg slett ikke slagen av slakten.

Dagbladet ville vite om han nå kommer til å gi seg med engasjere seg på Nord-Norges vegne.

- Nei, e' du steine hakke tullat? repliserte Larssen, og la til:

- Jeg har fått Nordland fylkes kulturpris, Petter Dass-prisen, Nordprofil-prisen og Draugen-prisen. Det må vel bety at nordlendingene betrakter meg som en slags talsmann?

Ikke mye tydet på det i går.

Nett-slakten

Skuespilleren rakk bare å besvare en brøkdel. Her er noen av utfallene - og disse ble besvart:

«Jeg er nordlending selv og synes dette er hysterisk morsomt!!! ... Prøv å ikke ta deg selv så høytidelig.»

«Du bør ikkje ta ordet urbefolkning i den sleivate kjeften din ... i de seinar år har du lagt om tel «morsmålet» dett å trur at du snakke vårres sak i aille slags sammenhenga. Begynn å prat søring igjen, din joddfettargnadd!»

«Du uttaler deg på vegne av det nordnorske folk i hytt og pine. Hvem faen har gitt deg lisens til å opptre som vår talsmann?»

- Larssen ble gjennomgående slaktet også av alle dem han ikke rakk å svare. Bare i noen få støtteerklæringer mente lesere at han hadde satt humormafiaen i Oslo på plass, sier Rasmussen.

- Langt de fleste lurte på hva Larssen hadde fått i seg før TV-debatten, eller hvorfor han på død og liv må tale nordlendingenes og samenes sak, eller om han virkelig mener «Team Antonsen» kan tøyse med alt unntatt nordlendinger, sier Rasmussen.

Under den direktesendte TV-debatten mandag ba Kristopher Schau sin motdebattant om å innta mindre LSD i framtida.

- En motbydelig bemerkning, mener Larssen, som mener hele TV-debatten ble noe stort tøv:

- Programlederen evnet ikke å bryte inn, og stilte heller ikke begripelige spørsmål. For en pudding Viggo Johansen er! Og da Schau konsekvent snudde ræva til og omtrent nektet å snakke, ble jeg fryktelig nervøs. Jeg innrømmer det, jeg ble helt fortvilt og dermed raste ordene ut av meg. Sikkert nok kom det noen dumheter. Men de dummeste var programlederen og motdebattanten, hevder Larssen.

- Samene er hellige!

- Men hva er det egentlig med «Team Antonsen» som provoserer deg så fryktelig?

- Først og fremst at de henger ut en urbefolkningsgruppe. Det er perverst - og ren hets, med et touch av rasisme - når Atle Antonsen spiller en slafsende same som sitter og laller og ikke evner å uttrykke seg. Norge har historisk sett behandlet samene grotesk. De er blitt frarøvet språk, musikk og kultur. Vi har sendt hodeskallene deres til Oslo for å forskes på. Inntil samene får den oppreisning og respekt de fortjener, bør ingen harselere med dem. De er hellige! mener skuespilleren.

- Du kritiserer også «Team Antonsen»s nordnorske dialektparodier. Hvorfor?

- Jeg blir alltid på vakt når noen fleiper med dialekten min. Det ligger en sårhet i oss nordlendinger. Vi trekker i sjølforsvarsuniformen når noen ironiserer over oss. For min del skriver holdningen seg tilbake til 1956, da jeg kom til Oslo og ble hakket på av søringene. På teateret fikk jeg høre at jeg måtte kvitte meg med dialekten for å få roller. Aldri! tenkte jeg.

- Men tror du virkelig at en ung mann som i 2004 reiser fra Melbu til Oslo for å bli skuespiller, frykter å bli gjort narr av?

- Det er mulig mine synspunkter og min frykt er litt passé i dag. Jeg må kanskje innrømme det. Men jeg vil alltid være på vakt! Det vil vi nordlendinger alltid være.

- Hvorfor tror du «Team Antonsen» er blitt en populær programpost?

- Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor. De er glimrende ... eh, tør jeg si kolleger? Med en ny type humor som jeg har stor glede av. De er impulsive og har fått stor makt. Når jeg opponerer mot dem, er jeg aleina-mann. De er fire! sier Larssen og ler samtidig litt av hele debatten.

Les hele nettmøtet med Lars Andreas Larssen her.

TALSMANN? - Jeg har fått Nordland fylkes kulturpris, Petter Dass-prisen, Nordprofil-prisen og Draugen-prisen. Det må vel bety at nordlendingene betrakter meg som en slags talsmann? spør Lars Andreas Larssen, og bedyrer at han langt fra føler seg som en slagen mann etter gårsdagens nettmøte i Dagbladet. <P>