Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Leserne stemte inn Fosnes Hansen, Nilsen og Nygårdshaug

Her er lesernes tilleggsbøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens fagjuryen i litt over en uke har drevet sin nedtelling av sine 25 norske favorittbøker, har leserne stemt på sine favorittbøker fra de siste 25 åra.

Mange lesere har ikke funnet sin favorittbok på lista Dagbladet hadde satt opp. De har dermed benyttet anledningen til å nominere egne titler.

- Aldri den samme

«Salme ved reisens slutt» og «Beretninger om beskyttelse» av Erik Fosnes Hansen har begge fått et stort antall nominasjoner, men også Gert Nygårdshaug er populær. Tre av hans bøker har kommet inn på lista over lesernes nominerte bøker.

Disse er «Mengele Zoo», «Himmelblomsttreets muligheter» og «Prost Gotvins geometri».- Du blir aldri den samme etter å ha lest disse bøkene. Det er rett og slett umulig, skriver en leser om bøkene i en mail.

Jokerne

Linn Ullmann er også nominert av leserne. Den eldste boka de, eller dere, har stemt inn, er «Skyskraperengler» av Tove Nilsen, som ble utgitt i 1982.

Jokeren er fantasyromanen «De Fire og Han Som Gjør Galt Verre: begynnelsen» av Hans Frederik Follestad.

POPULÆR: Hele tre av Gert Nygårdshaugs bøker har funnet veien inn på lista over lesernes favorittbøker. Foto: TOR ARNE DALSNES
POPULÆR: Hele tre av Gert Nygårdshaugs bøker har funnet veien inn på lista over lesernes favorittbøker. Foto: TOR ARNE DALSNES Vis mer

Det er en «crossoverroman» hva gjelder alder, og leses av både ungdom og voksne.

- Jeg synes det er veldig smigrende å bli nevnt, spesielt i selskapet som er der fra før. Jeg gir leserne mine terningkast seks!, er Follestads kommentar.

Det vil nok også overraske noen at Matias Faldbakken, i form av sitt alias Abo Rasul, har kommet inn på lista med begge sine bøker i serien «Skandinavisk misantropi»: «The Cocka Hola Company» og «Macht und Rebel».

Kan forandre teten

Nå er lesernes 20 tilleggsbøker med på lista over de 100 norske favorittbøkene fra de siste 25 åra.

Basert på en matematisk utjevningsmodell, kan lesernes egne favorittbøker ende opp på lesernes topp-ti-liste, som hver dag trykkes i papiravisa.

Alle som stemmer på sin favorittbok, er dessuten med i kåringen av biblioteket De 25 beste.

OVERRASKELSE: Hans Fredrik Follestads fantasyroman «De Fire og Han som Gjør Galt Verre: begynnelsen» er nominert av leserne til en av folkets favorittbøker fra de siste 25 åra.
JOKER: Abo Rasul, eller Matias Faldbakken, er blant lesernes favoritter.
POPULÆR: Erik Fosnes Hansen er stemt inn av leserne med to av sine romaner.
POPULÆR: Tove Nilsens oppvekstroman fra Oslo, «Skyskraperengler», er stemt inn på lista.