Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Leserne taper

Bokbransjen undergraver det norske språk, norske lesere og norske forfattere.

Leseglede: Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul vil erstatte bokavtalen mellom forleggere og bokhandler med en boklov. Her er hun på biblioteket med sønnen Vemund. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Leseglede: Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul vil erstatte bokavtalen mellom forleggere og bokhandler med en boklov. Her er hun på biblioteket med sønnen Vemund. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

DEN NORSKE BOKBRANSJEN må revitaliseres. Regjeringen toer sine hender og framstår som maktesløse tilskuere til en bokbransje som systematisk undergraver det norske språk, norske lesere og norske forfattere.

Davids kamp mot Goliat er en av historiens mest omtalte episoder. Parallellen til dagens kamp mellom de store og små forlagene er skuffende stor. Gjennom kartelliknende virksomhet ser vi at de store forlagene styrer det norske bokmarkedet med jernhånd. Denne problemstillingen har ikke regjeringen vært villige til å gripe fatt i, noe både norske lesere, forfattere og små forlag har tapt på.

DEN SÆRNORSKE bokavtalen bør erstattes med en boklov. Det er imidlertid viktig at en ny lov legger til rette for de små forlagenes tilstedeværelse på det norske markedet. Dette vil skape et større spekter og bredde av norske litterære perler som i dag omtrent holdes skjult for leserne gjennom de rammevilkårene som eksisterer.

Det er et stort paradoks at det skrevne ord forskjellsbehandles ut fra hvordan forbrukere ønsker å nyttegjøre seg av litteraturen. Moms på ebøker er en dårlig idé som frontes av Finansdepartementet. FrP mener det er åpenbart at det må eksistere en likebehandling av ebøker, lydbøker og papirbøker. Dagens ordning er et angrep på det norske språk, norske forfattere og norske forlag, som taper kampen mot internasjonale bøker og aktører som kan tilby et produkt til lavere pris. Derfor må den særnorske momsen på ebøker fjernes.

DET ER VIKTIG at man nå samler de gode kreftene som eksisterer blant politikere, forlag, forfattere og andre aktører som ønsker et levende og framtidsrettet marked for norsk litteratur. Ingen må gå i skyttergravene og forsvare et system for systemets skyld. Vi må alle være villige til å se på nye løsninger, tilpasset det samfunnet og den teknologiske virkeligheten vi lever i.

Bare på den måten vil norske forbrukere, forfattere og det norske språk få den utviklingen vi alle i bunn og grunn ønsker oss. FrP er villig til å samarbeide, kompromisse og finne løsninger, men det betinger at regjeringen kommer seg ut av handlingslammelsens tidsepoke. Jeg ser fram til konstruktive måneder i tiden som kommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling