Leserne taper

Bokbransjen undergraver det norske språk, norske lesere og norske forfattere.

Leseglede: Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul vil erstatte bokavtalen mellom forleggere og bokhandler med en boklov. Her er hun på biblioteket med sønnen Vemund. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Leseglede: Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul vil erstatte bokavtalen mellom forleggere og bokhandler med en boklov. Her er hun på biblioteket med sønnen Vemund. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN NORSKE BOKBRANSJEN må revitaliseres. Regjeringen toer sine hender og framstår som maktesløse tilskuere til en bokbransje som systematisk undergraver det norske språk, norske lesere og norske forfattere.

Davids kamp mot Goliat er en av historiens mest omtalte episoder. Parallellen til dagens kamp mellom de store og små forlagene er skuffende stor. Gjennom kartelliknende virksomhet ser vi at de store forlagene styrer det norske bokmarkedet med jernhånd. Denne problemstillingen har ikke regjeringen vært villige til å gripe fatt i, noe både norske lesere, forfattere og små forlag har tapt på.

DEN SÆRNORSKE bokavtalen bør erstattes med en boklov. Det er imidlertid viktig at en ny lov legger til rette for de små forlagenes tilstedeværelse på det norske markedet. Dette vil skape et større spekter og bredde av norske litterære perler som i dag omtrent holdes skjult for leserne gjennom de rammevilkårene som eksisterer.

Det er et stort paradoks at det skrevne ord forskjellsbehandles ut fra hvordan forbrukere ønsker å nyttegjøre seg av litteraturen. Moms på ebøker er en dårlig idé som frontes av Finansdepartementet. FrP mener det er åpenbart at det må eksistere en likebehandling av ebøker, lydbøker og papirbøker. Dagens ordning er et angrep på det norske språk, norske forfattere og norske forlag, som taper kampen mot internasjonale bøker og aktører som kan tilby et produkt til lavere pris. Derfor må den særnorske momsen på ebøker fjernes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer