Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Leserne venter på pocketutgavene

Etterspørselen etter pocket øker, men forlagene vil ikke slippe billigutgavene samtidig med førsteutgaven.

-  Hvis vi hadde sluppet pocket og innbundne bøker samtidig, ville vi solgt mindre av den innbundne utgaven. Både forfatterne og forlagene tjener mindre på pocket. Dessuten er det en tradisjon å slippe den innbundne utgaven først, sier markedssjef Elisabeth Steen i Oktober.

Vil ha ferske bøker

Hun gleder seg over at forlaget har solgt over dobbelt så mange pocketbøker hittil i år som på samme tid i fjor.

De andre forlagene Dagbladet har snakket med melder også om ekstrem økning i pocketsalget de siste fire åra.

I en bokhandel på Egertorget møter vi Frida Gullestad (30).

-  Det er ikke viktig for meg å lese de ferskeste bøkene. Da venter jeg heller til jeg får samme innhold til halv pris. Jeg leser bøker, jeg samler ikke på dem, sier Gullestad.

Markedet vokser

Hun er en typisk kunde, skal vi tro bokansvarlig Christina Skagemo hos Ark Egertorget.

 POCKET-FANS:  Frida Gullestad og Håvard Kallestad skulle ønske forlagene slapp pocketbøkene raskere. Foto: Tinna Gudmundsdottir
POCKET-FANS: Frida Gullestad og Håvard Kallestad skulle ønske forlagene slapp pocketbøkene raskere. Foto: Tinna Gudmundsdottir Vis mer

-  Markedet for pocketbøker blir bare større og større. Det kommer stadig folk innom for å spørre når nye bøker blir pocket, sier hun.

I Norge går det stadig kortere tid mellom utgivelsen av førsteutgaven og pocketutgaven.

Mens det tidligere var vanlig å vente minst ett år, slippes mange bøker nå som pocket etter bare seks måneder.

Ifølge en artikkel i The New York Times slipper flere amerikanske forlag førsteutgaven som pocket. Direktør Anders Heger i Cappelen har merket seg trenden i utlandet, men er skeptisk til å følge etter.

-  Det amerikanske markedet kan ikke sammenliknes med det norske på grunn av størrelsen. For oss er det ikke aktuelt å slippe pocket samtidig som førsteutgaven. Kanskje en gang i framtida, sier Heger.

Går utover forfatterne

-  Mange bokkjøpere ønsker å velge mellom billige og dyrere bøker. Vil dere ikke høre på kundene?

-  Vi må forsøke å få bøkene til å lønne seg. En slik satsing ville gått hardt utover forfatternes økonomi, sier forlagsdirektøren.

Anders Heger får støtte av formann Anne Oterholm i Den norske Forfatterforening.

-  Jeg har ikke noe imot at leserne får velge mellom pocket og innbundet utgave fra første stund, men da vil ikke forfatterne ha råd til frokost og middag. Det er et dilemma for oss at forfatterne får mye lavere royaltysatser for pocket enn for den innbundne utgaven. Jeg har aldri skjønt hvorfor det skal være slik, sier Anne Oterholm.Hver mandag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Litteraturavisa, hver torsdag kommer Kulturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

Meld deg på:

litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post:
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media