Lesetips til kjendisene

Bøker kan hjelpe på så mangt. Dagbladet ba noen bokglade personer tipse om bokgaver til åtte kjendiser det har stormet rundt i høst.

METTE-MARIT TJESSEM HØIBY

Otto Hageberg, professor ved institutt for nordisk språk og litteratur, Universitetet i Oslo: Det sier seg selv at hun må få «Dronningen sover» (Ingvar Ambjørnsen). Titten viser til hensyn hun på en særlig måte må ta.

Steinar Albrigtsen, artist: «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede» av Jan Wiese. Vakker bok som passer til noen som er forelsket. Alternativt bydelsguide for St. Hanshaugen/Ullevål.

Ellen Arnstad, sjefredaktør i HENNE og forlagsdirektør i Aller-gruppen: «Kunsten å krige» etter Sun Zi. Dette er et 2500 år gammelt klassisk kinesisk verk om militær taktikk og strategi som i dag leses av ledere og politikere verden over. Det er en lærebok om konkurranse, konflikter, angrep og forsvar. Noe som kan komme godt med for Mette-Marit i framtida.

Kristin Halvorsen, SVs leder: «Identitet som dreper» av Amin Maalouf. En svært viktig bok om å dyrke mangfold i en flerkulturell verden. Setter verden i perspektiv når tabloidjournalistene lurer i buskene.

Tuva Ørbeck Sørheim, redaktør i Bokklubben Nye Bøker: «Triggerhappy» av Trond Davidsen. En roman fra klubbmiljøet i Oslo. Et nostalgisk tilbakeblikk på den ungdommen hun brått forlot.

Jan Kjærstad, forfatter: Til Mette-Marit Tjessem Høiby vil jeg gi årets roman for alle rojalister: «Karmakongen» av Harald Rosemløw Eeg. Hun vil ikke bli mindre forelsket i Haakon etter denn efine historien om å brenne for noe. Eller noen.

THOMAS GIERTSEN

Otto Hageberg: Problematisk, han virker så anonym på meg, men han får ei bok Bård Torgersen og Bjarne Zachariassen har redigert for Aschehoug, «Fullt kaos. Fritt fram».

Steinar Albrigtsen: «Gutten som ville være en av gutta» av Lars Saabye Christensen. Som ei trøstebok - også andre sliter med maskuliniteten. Giertsen har snakket om at han har gått på jazzballett, og derfor sliter med maskuliniteten.

Ellen Arnstad: «Den store Ole Brumm-boken» av A.A. Milne. Historien om Ole Brumm - teddybjørnen som forfatterens sønn fikk på ettårsdagen - er det mye livslærdom i. Og mye humor. Hva med et standupshow basert på Ole Brumms hundremeterliv?

Kristin Halvorsen: Karin Fossums «Elskede Poona». Den norske krimhøsten er veldig bra i år! Årets Fossum handler om et brutalt drap i et lite lokalsamfunn - som sikkert kan klø vestkantgutten Thomas' smule fordommer mot Bygde-Norge.

Tuva Ørbeck Sørheim: «Homo norvegicus» av Christopher Nielsen. Mannen som skryter av at han ikke leser bøker, må få noe enkelt. En tegneserie. «Homo norvegicus» kan være en god begynnelse. Den gir Giertsen innblikk i en verden langt fra Frogner og Jaguarer.

Jan Kjærstad: Thomas Giertsen må som en inspirasjon få 90-årenes beste amerikanske roman, «Infinite Jest» av David Foster Wallace. Her hører man bl.a. om en film som er så djevelsk underholdende at den, bokstavelig talt, morer sine tilskuere til døde.

JENS STOLTENBERG

Otto Hageberg: Får Robert Hellers «Gruppeledelse».

Steinar Albrigtsen: «Tribunefeber» av Nick Hornby. Folk har ikke tillit til en mann som ikke liker fotball. Kanskje dette vil hjelpe på populariteten.

Ellen Arnstad: «Snytt - sviket mot mannen» av Susan Faludi. Selv pene menn opplever motgang. Kanskje Jens er rammet av den usynlige krigen mot menn som forfatteren beskriver?

Kristin Halvorsen: «Med ryggen mot veggen» av Åsne Seierstad. Med oppvekst i Jugoslavia burde dette være ekstra spennende lesning for statsministeren. Og en nyttig påminnelse om hva folk sliter med i vår egen verdensdel når han synes at politiske motstandere her hjemme er brysomme.

Tuva Ørbeck Sørheim: «Politisk manifest 2000» av Erling Fossen, Sten-Inge Jørgensen og Morten Strøksnes. Forfriskende politisk nytenkning til inspirasjon i en grå og vanskelig regjeringshverdag.

Jan Kjærstad: Avstanden mellom litteratur og politikk er kort. Jens Stoltenberg får Salman Rushdies «Harun og historienes hav» så han kan bidra til å holde kranene for fantasien åpne.

ELLEN HORN

Otto Hageberg: Må få «En liten bok om å tenke» som er ei bok hun kan gi videre til sin statssekretær, Roger Ingebrigtsen!

Steinar Albrigtsen: «Survival of the fittest» av Charles Darwin. For å forstå toppidrettens spilleregler. Og «Lillebjørns gitarbok». Ellen har sikkert talent for å spille gitar.

Ellen Arnstad: «Før du sovner» av Linn Ullmann. Det er en lang vei fra en operativ jobb med daglig action på Nationaltheatret til politikkens langsomme forvaltning. Og da gjelder det å ikke sovne mellom forestillingene i stortingssalen.

Kristin Halvorsen: «Rødstrupe» av Jo Nesbø. Bøkene om Harry Hole er en av krimfavorittene. Denne gang rydder Harry opp i nazistenes rekker - både de gamle og de nye.

Tuva Ørbeck Sørheim: «11» av Joachim Førsund og Hallgeir Opedal. Horn har blitt idrettspampenes store beskytter. Her bringes hun til essensen, selve gleden ved sporten.

Jan Kjærstad: Til Ellen Horn gir jeg Astrid Lindgrens «Pippi Langstrømpe», hele serien. Hun trenger all originalitet og girl power i verden hvis hun skal klare å heve nivået i Kultur-Norge.

HALLVARD FLATLAND

Otto Hageberg: Det er så mye han kan få; jeg har tenkt på Espen Ytrebergs TV-analysebok «Brede smil og albuer» og Tim Moores bok «Is i barten», men har blitt stående ved psykiater Hans Olav Tungesviks «Nytt mot på livet» som den mest passende.

Steinar Albrigtsen: «Lynkurs i hukommelsesteknikk»!!!

Ellen Arnstad: «Ronja Røverdatter» av Astrid Lindgren. Noen liker å være rampete og hive seg utfor stupet på egen hpnd. Så får vi se hvordan det går.

Kristin Halvorsen: «Big Trouble» av dave Barry. Trøstebok til Flatland om folk som er i langt større trøbbel enn ham. Om han skulle trenge det. En sinnsykt morsom krim.

Tuva Ørbeck Sørheim: «Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon». Dit Flatland kanskje skal, kan det være fint med nok lesestoff.

Jan Kjærstad: Hallvard Flatland er en stayer, og etter å ha lest sin gavebok, Jan Kjærstads roman «Forføreren», om fjernsynsfenomenet Jonas Wergeland, kommer han tilbake med fornyet magi på skjermen.

INGEBORG MORÆUS HANSSEN

Otto Hageberg: Imponerer med sin egen stil og får derfor Atlanta Bartletts bok «Din egen stil», som riktignok handler om hus og hjem, men likevel.

Steinar Albrigtsen: «Hvor fritt et land» av Hans Fredrik Dahl og Henrik G. Bastiansen. En bok om ytringsfriheten i Norge. Hun trenger en påminnelse.

Ellen Arnstad: «Bitch - en hyllest til brysomme kvinner» av Elizabeth Wurtzel. Det sier seg selv. Noen må våge å ta denne rollen. Og stå for den.

Kristin Halvorsen: «En storm frå vest. Jakob Sande - veit eg» av Herbjørn Sørebø. Byens urbane kinosjef har sikkert godt av litt vakker vestlandspoesi. Og så får hun en godt fortalt historie om en særegen forfatter på kjøpet.

Tuva Ørbeck Sørheim: «Verden i dag. En bruksanvisning» av Cathrine Grøndahl, Janike Kampevold Larsen og Tore Renberg (red.). Det kan til tider se ut som Moræus Hanssen lengter tilbake til verden av i går. Likevel tror jeg at hun vil ha stor glede - og nytte - av denne boka.

Jan Kjærstad: Ingeborg Moræus Hanssen skjønte ikke at «Troløs» var en bra film og må som bot lese Edvard Hambros biografi «Liv Ullmann: scener fra et liv». Et bot å bli klok av.

NILS ARNE EGGEN

Otto Hageberg: Får Toril Brekkes ungdomsroman «Roser fra tribunen».

Steinar Albrigtsen: «Vett og uvett». Boka er full av morsomme, nordnorske ord han kan rope ut til gutta. Det er ikke alltid de trønderske holder.

Ellen Arnstad: «Bokserien om Ramses II» av Christian Jacq. Noen bygger større imperier enn andre. Og de varer en stund også. Ramses holdt ut i 60 år. Hva med deg, Nils Arne?

Kristin Halvorsen: «Uten ekko» av Anne Holt og Berit Reiss-Andersen. Både Eggen og Holt er fotballentusiaster, så da har de kanskje sansen for god krim felles også? I boka utsettes en av byens celebre kokker for en noe uortodoks bruk av kjøkkenredskap.

Tuva Ørbeck Sørheim: «Tiden det tar» av Hanne Ørstavik. Her har vi en lesehest, så han kan få kose seg med en god roman.

Jan Kjærstad: Til den store Mester Ludi i norsk fotball, Nils Arne Eggen, gir jeg Hermann Hesses roman «Glassperlespillet». Takk for regien bak mange nervepirrende og metafysiske øyeblikk.

KJELL INGE RØKKE

Otto Hageberg: Valget er udiskutabelt. Han får William Shorts «Fattigdom og glede» om hvordan tradisjonen fra Frans av Assisi på en særlig måte appellerer til mennesker i vår tid.

Steinar Albrigtsen: «Distinksjonen» av Pierre Bourdieu.For å forstå hvorfor det reageres på måten han bruker penger på. Boka handler blant annet om klasseforskjeller.

Ellen Arnstad: «A princess remembers - the memoirs of the maharani of Jaipur». Forfatteren, Gayatri Devi, som var gift med Indias sist maharaja (for øvrig hans tredje kone), forteller om et liv i ufattelig rikdom. Og noen ganger må det jo være sunt å lese om noen som er enda rikere og mer vellykket enn en selv.

Kristin Halvorsen: «Jens P. Heyerdahl d.y.» av Terje Erikstad og Geir Imset. Denne boka er et par år gammel - men sikert nyttig for Røkke i disse dager. Det er jo kjekt å bli litt bedre kjent med dem man låner penger av?

Tuva Ørbeck Sørheim: «Rødstrupe» av Jo Nesbø. Norges kanskje største Harry må få gleden av høstens strålende Harry Hole-roman!

Jan Kjærstad: Jeg liker å tro at Kjell Inge Røkkes materielle sult rommer en åndelig tørst. Og at bare det beste er godt nok. Han får Ibsens samlede i gave - dvs. hvis han lover å ikke kjøpe Gyldendal og selge Ibsen tilbake til Danmark.