GOD: David van Reybrouck har skrevet en omfangsrik og tidvis poetisk beretning om det plagede landet Kongo. Foto: Anita Arntzen
GOD: David van Reybrouck har skrevet en omfangsrik og tidvis poetisk beretning om det plagede landet Kongo. Foto: Anita ArntzenVis mer

Leseverdig om Kongos komplekse historie

David van Reybrouck om det hardt prøvede landet.

ANMELDELSE: Kongo er mer enn en flod, mer enn et land; det er symbolet på europeisk kolonialisme og afrikansk vanstyre, det er krig og katastrofe.

I sin omfangsrike, velskrevne, detaljerte og tidvis poetiske beretning «Kongo. Historien om Afrikas hjerte» formidler den belgiske forfatteren, kulturhistorikeren og arkeologen David van Reybrouck ikke bare den offisielle historien om dette plagede landet som er like stort som Vest-Europa.

Imponerende Han har gravd i gamle, glemte arkiver; han har gjort hundrevis av intervjuer og drevet imponerende research.

Hans eldste muntlige kilde «Pappa Nkasi» var angivelig 126 år og kjente en av Henry Morton Stanleys tjenere fra den berømte oppdagelsesreisen fra innlandet til Atlanterhavet 1874 -1877.

Det lyder mildt sagt utrolig at Reybrouck har møtt verdens eldste menneske i et land der gjennomsnittlig levealder er 45 år, trolig den laveste i verden.

Men vi får anta at det er sant.

Nyansert Reybrouck har et nyansert syn på Stanley, han vil ikke forenkle historien til å dele dramaets aktører inn i utelukkende gode og onde skikkelser.

Leseverdig om Kongos komplekse historie

I intervjuer har han tatt avstand fra Adam Hochschilds berømte bestselger «Kong Leopolds arv» som kom i norsk oversettelse 2002, der den belgiske monarken ble fremstilt som en slu rev, utelukkende opptatt med å fortære sitt bytte.

- Man kan si hva man vil, men han gjorde det for folk og fedreland, skriver Reybrouck - som selvsagt ikke glorifiserer denne forrykte fyrsten som ble beryktet for tortur og henrettelser av de innfødte som skulle «siviliseres».

Men Reybrouck minner også om at en tredel av alle baptistiske misjonærer som ble sendt til Kongo i årene mellom 1879 og 1900 døde av tropesykdommer.

Grusomheter David van Reybroucks bok er en katalog over grusomheter i dette landet som Joseph Conrad beskrev som en utstrakt slange, med hodet i havet og halen tapt dypt i landets indre.

Med detaljerte beskrivelser av grusomheter og overgrep gjengir forfatteren hvordan hat og stammekriger kunne utarte til tortur som førte til at småbarn ble lagt ut i den stekende solen, for så å dø etter flere dagers lidelser.

Kannibalisme var ikke uvanlig i 1964:

«Simbaene skar ut hjertene og spiste dem», skriver Reybrouck på side 294, nesten halvveis i sin bok med kapitteloverskrifter som «Medlidenhet, hva er det?».

David van Reybroucks prisverdige prosjekt har vært å se historien fra kongolesernes side. Men det forhindrer ikke at man som leser sitter igjen med et ubehagelig inntrykk av at bestialiteten er likt fordelt mellom menneskene, uansett hudfarge eller kulturell bakgrunn.