Let- og du skal Finne

Her er noen av gjenstandene du kan kjøpe fra Ferdinand Finnes eget hjem. Før helga inntok auksjonsfirmaet leiligheten på Frogner sammen med livsarvingen Thore J. Elton.

I en stor leilighet på Frogner i Oslo går fem menn omkring og prøver å få oversikt over Ferdinand Finnes eiendeler. Den folkekjære kunstneren døde i januar. Men det blir ingen trist dag når gjenstandene om knappe to måneder spres for alle vinder på auksjon.

- Ferdinand hadde et usentimentalt forhold til ting, sier hans mangeårige venn Thore J. Elton. Han er såkalt livsarving til Ferdinand Finne, og blir sittende igjen med mye av boet når Finnes mange venner har fått sitt.

Men likevel blir det mye igjen til det som i mai/juni kan bli en av tidenes mest spennende auksjoner i Norge, i Blomqvist Kunsthandels regi:

Over 1000 gjenstander skal selges under hammeren, og daglig leder Knut Forsberg i Blomqvist forhåndsvurderer verdien til mellom tre og fire millioner kroner.

Overalt i den 160 kvadratmeter store leiligheten er Finnes eiendeler nå samlet sammen. Et eldorado for dem som er svake for malerier, glass, tepper, utstoppede fugler, hatter, Steinway-flygler, skrivemaskiner, skap, lysekroner, servise, stoler. Alt er selvfølgelig så stilig og så sjelfullt som vi kan regne med fra den kanten.

- Det er få personer i Norge som har vært så opptatt av å møblere livet sitt som Ferdinand. Men han hadde et helt usentimentalt forhold til de gjenstandene han møblerte med, sier Thore J. Elton.

sverre.gunnar.haga@dagbladet.no

I FERDINANDS ÅND: Her har stort sett alle store norske pianister spilt. -Ferdinand var opptatt av å spre godhet, og auksjonen er i hans ånd, sier den avdøde livskunstnerens nære venn og livsarving, Thore J Elton.