Leter etter norske røtter

HAUGESUND (Dagbladet): - Jeg er ekte viking. Keating-navnet kommer herfra, det. Jeg skulle gjerne ha likt å vite nøyaktig hvor de bodde i Norge, så hvis noen kan hjelpe meg med å finne det ut, er jeg takknemlig, sier superstjernen Ronan Keating.

Han samler inn penger til kreftsaken, han hjelper unge og ukjente artister fram, han er bare 23, men snart tobarnsfar, og han er en skikkelig fyr.

- Det er flott å være her. Familien min stammer fra akkurat dette distriktet, sier Ronan Keating og skuer utover Smeasundet fra terrassen på Hotel Rica Maritim.

- Du tuller?

- Nei, jeg er ekte viking. Keating-navnet kommer herfra, det. Forfedrene mine slo seg ned i Dublin i år 988. Jeg skulle gjerne ha likt å vite nøyaktig hvor de bodde i Norge, så hvis noen kan hjelpe meg med å finne det ut, er jeg takknemlig, sier Keating.

Det er ikke første gang han er i Norge, men tidligere er det bare Oslo han har besøkt. Før besøket i Haugesund.

- Jeg har vært her flere ganger. Var jo med på HitAwards for ett år siden. Og i mars eller april kommer jeg definitivt tilbake. Da skal jeg på europaturné, og Norge står helt klart på spilleplanen.

Ung far

Han er bare 23, men har rukket å få seg både kone og barn. Sønnen snakker han gjerne om, og han trives som best når han får spille fotball med guttungen i hagen hjemme. Eller gå tur med kona og sønnen, eller grille i hagen sammen med naboene.

- I februar kommer vårt andre barn, hvis alt går etter planen, og det håper jeg at det gjør. Det er helt bevisst at jeg blir far i ung alder. Jeg vil være på bølgelengde med ungene mine, leke med dem og ha en ung manns energi. Det er viktig å bruke masse tid med barna.

Snill mot fansen

Alle som har møtt ham, skryter uhemmet av mannen. Han er en tvers igjennom trivelig fyr. En vanlig gutt, som tilfeldigvis også er superstjerne, og selger millioner av plater verden over. Han fikk norsk platinaplate for 50000 solgte plater i går, etter bare to ukers salg.

- Jeg behandler alle jeg møter med den samme respekten jeg ønsker å bli møtt med. Da er det ganske enkelt. Dette er jobben min, og jeg elsker jobben min. Menneskene jeg møter er en del av jobben, om det er pressefolk eller fans. Det er fansen som gjør at jeg kan få arbeide med det jeg liker mest av alt, musikken min. Da må man ta seg tid til å treffe dem, behandle dem skikkelig, sier Ronan, og blir nesten overfalt av ei haugesundsjente, som har kommet seg usett forbi vaktene. Før Hilde Gerd Stenlands blir bestemt vist bort av en livvakt har hun rukket å overøse ham med kjærlighetserklæringer og han har latt seg fotografere sammen med henne.

Kreftsaken

Da Ronan Keatings mor døde av brystkreft i 1998, tok han umiddelbart initiativet til å samle inn penger til flere mammografibusser som skal gi tilbud om kreftscreening til kvinner.

- Det er en viktig sak for meg. Kreft kan kureres hvis det oppdages tidlig. Men det beste er å forebygge.

- Din mor ville vært stolt av deg...

- Ja, jeg tror hun hadde villet at jeg skulle gjøre dette. For meg er det også en måte å komme igjennom sorgen på, og fondet som sørger for mammografibussene bærer hennes navn. Det er min måte å si «takk» på.

Han gjør seg klar til å øve før gårsdagens opptreden i Amanda-showet.

- Og etterpå skal jeg ut for å hilse på fansen. Jeg måtte forte meg inn forbi dem da jeg kom, fordi jeg hadde sønnen min på armen. Men etterpå skal jeg skrive autografer og stille opp på bilder med jentene. Det er hyggelig å møte fansen. Særlig her, slutter han.

Hvem vet, kanskje var det fjerne slektninger han møtte i Haugesund.

Ronan Keating

  • Keating har som soloartist nådd førsteplass på listene i Storbritannia med singlene «When You Say Nothing At All» og «Life Is a Rollercoaster».
  • Det første soloalbumet gikk nettopp rett inn på 1. plass på de engelske listene.
  • Boyzone, som han var vokalist i, ble startet i 1994. De har solgt over 12 millioner plater.
  • Var programleder for Eurosongfinalen 1997, og MTV European Music Awards 1999. Er rådgiver for Boyzone-kopien Westlife.
TRIVELIG: - Jeg behandler folk jeg møter slik jeg ville like å bli behandlet selv. Det er en enkel måte å leve på, sier Ronan Keating.