Leter etter tv-serien som skal samle landet i 2017

Dramasjefen i NRK mener det er på tide - ni år etter «Himmelblå».

AMBISIØS: Dramasjef Ivar Køhn i NRK har som ambisjon å skape en tv-serie hele landet snakker om. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AMBISIØS: Dramasjef Ivar Køhn i NRK har som ambisjon å skape en tv-serie hele landet snakker om. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det er gått et snaut år siden han ble ansatt som NRKs nye dramasjef. I disse dager ferdigstilles de siste tv-seriene forgjengeren hans satte igang, og Ivar Køhn kan begynne å sette sitt eget preg på rikskringkastingens serieproduksjon.

Til sommeren setter han sannynligvis igang innspillingen av det han omtaler som et «upretensiøst og lekent prosjekt», og neste høst skal det lages en ny, stor krimserie.

Men den store oppgaven akkurat nå er å finne en tv-serie som ikke er en kriminalgåte eller en dramatisering av en kjent historie, men likevel samler «hele nasjonen» foran fjernsynsapparatene.

Nesten umulig - Vi har gjort mye krim, og det er en viktig del av tilbudet vårt. Men vi må også gjøre noe som ikke er krim, og likevel slår bredt og blir en felles opplevelse for nasjonen. Folk sier det nesten er umulig, men det er det som er ambisjonen, sier Køhn.

Med omtrent tre års produksjonstid kan dramasjefens nye storsating komme på skjermen i 2017. Da vil det være ni år siden «Himmelblå» bokstavelig talt ryddet gatene.

- Mange tror det er de store, brede seriene som er enkle å lage, men egentlig er det motsatt. Det er lettere å treffe en smal målgruppe enn å lage noe alle kan ha en inngang til, og som samtidig er skikkelig bra, sier Køhn, og nevner både «Himmelblå» og danske serier som «Krøniken» og «Arvingene» som eksempler på hva han tenker på.

Ambisiøst og pretensiøst - Det er en ambisiøs og nærmest pretensiøs oppgave, men det er en del av NRKs oppgave som kulturinstitusjon og almenkringkaster å samle folket. Jeg tror det er viktig for oss som nasjon å ha noe vi kan oppleve sammen og snakke med hverandre om. Det behøver ikke skje så ofte, og vi har nådd seertall på over millionen med for eksempel «Mammon», men når det er seks-sju år siden «Himmelblå» begynner det å bli på tide igjen, sier han.

Aberet er at man ikke simpelthen kan samle staben og beordre dem til å komme opp med en ny «Himmelblå».

- Jeg kan ha min egen ide, et tema, eller en forestilling om hvordan det skal bli. Men du kan ikke bestille noe slikt. Du må finne de folka som har genuint lyst til å lage det, og samtidig evnen til å gjennomføre det, sier han.

Køhn, som startet sin karriere som kaffekoker i Fjernsynsteateret - forgjengeren til dramaavdelingen han nå leder - og har jobbet i såvel Sveriges Televisjon som Norsk Filminstitutt, ser ikke bort fra at den neste store tv-serieideen kan komme fra nær sagt hvor som helst.

Vil samarbeide mer Han har til og med gått ut på NRKs nettsider og bedt alle der ute som har et manus eller en idé, om å sende det til ham.

- Vi må jo være åpne for alt, så får vi heller besvare folk på en god måte, og gjøre det klart at selv om man sitter på en god tanke er det lang vei fram til en ferdig tv-serie. Samtidig skal vi dyrke forfatterne som er gode på tv-drama, slik at de får kontinuitet, sier han.

POPULÆR: "Øyevitne" med Anneke von der Lippe er den siste egenproduksjonen til NRK Drama. Foto: NRK
POPULÆR: "Øyevitne" med Anneke von der Lippe er den siste egenproduksjonen til NRK Drama. Foto: NRK Vis mer

Mandag var det premiere på egenproduksjonen «Øyevitne», en dramathriller med Anneke von der Lippe, Tobias Santelmann og svenske Tehilla Blad, kjent fra den svenske Millennium-trilogien. Den har vært ferdig en god stund og er presentert internasjonalt med stor suksess.

- Flere land er interessert i å sende serien, og SVT er så begeistret at de setter den opp i beste sendetid, bare noen uker etter oss. Jeg vil kalle det en god spenningsserie i god NRK-ånd, sier han.

Ler av «Friends» - Hvilke tv-serier fra andre produsenter skulle du ønske det var NRK Drama som hadde laget?

- Jeg må si at da jeg så franske «The Revenant» ble jeg rimelig stunned. Jeg så den på SVTs nett-player, som plutselig ble lukket for seere utenfor landet, og da var jeg nær ved å reise over grensa bare for å få sett den ferdig. Den var fascinerende, identifiserende og veldig spennende.

- Ellers har jo «West Wing», «The Wire» og «Six Feet Under» vært viktig for meg som mange andre. Det er klart at en del serier som blir stående som referanser, gjør det fordi de var nyskapende i sin tid. Andre ting holder seg for evig. Jeg ble sittende og se på «Friends» her en dag, og det er jo tjue år gammelt nå, men jeg ler fremdeles, sier han.

EN STOR HIT: «Himmelblå», som hadde premiere i 2008 med Halvard Holmen, Lena Kristin Ellingsen og Edward Schultheiss på rollelista, var den siste, store suksessen fra NRK Drama som ikke var en krimserie. Foto: Håkon Eikesdal
EN STOR HIT: «Himmelblå», som hadde premiere i 2008 med Halvard Holmen, Lena Kristin Ellingsen og Edward Schultheiss på rollelista, var den siste, store suksessen fra NRK Drama som ikke var en krimserie. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer