Leter videre med sexdikt

Eksperimentell blanding av surrealisme og sexbekjennelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mona Høvrings (37) debutbok «IIK!! Ein dialog» (1998) var en litterært ambisiøs dialog med Svein Jarvolls Arkhilokhos-gjendiktning, tidvis tungt tilgjengelig, på nynorsk, med noen vulgærspråklige, selvbiografiske nedslag - som i årets samnorskbok danner utgangspunktet. «han spør hvordan dagen hennes har vært:/jeg har dusja, onanert, vaska klær, jeg har tissa/og snakka i telefonen med a og b / jeg har ikke spist, drukket eller røyka mer enn vanlig» lyder åpningen i åpningsdiktet «36 år med sult», som et ekko av 70-tallets knekkprosa, men neste linje bryter: «jeg har grått tre røde bøtter». Og neste strofe er verken sosialrealistisk eller selvbiografisk. I noen dikt balanserer Høvring det poetiske og det selvbiografiske, som i «Du kan få lov til å være i stedet for Gud»:

før logikken rammer

drømmespråket er han der

bærer hele det interne nettet

hun sier jeg elsker deg

da tar han henne over det glatte feltet

og innfører henne i noe hun

aldri trodde var mulig å si

med fittemunn

Høvrings sexdikt flytter den litterære poesiens språklige grenser enda litt lenger inn i dagligspråket, og når det stort sett virker, skyldes det at hun er subjekt med like stor selvfølgelighet som mannlige diktere er det (f.eks. Øyvind Berg). Hos Høvring er «analkulene» intertekstuelle og «fitta» konnotativ. Den selvbiografiske tonen plasserer boka i bekjennelseslitteraturen, men her virker poetiseringen av språket iblant mer tilslørende enn klargjørende. I sin andre bok har ikke Høvring funnet en tone som tillater henne å synge med den stemmen hun helt sikkert har. En vestlandsjente med 60-tallsbarndom må få lov til å banne fra seg. Det blir spennende å se om hun i neste bok velger (våger?) å forenkle eller komplisere uttrykket. Så lenge hun utforsker språklige og selvbiografiske yttergrenser, blir Høvring uansett spennende å følge. Lykkes hun, risikerer hun med sine «sexdikt» å utdatere deler av de siste tiårenes «erotiske poesi».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer