Lett å le te'

Nordlendingen «Mossa» fikk bergenserne til å le, selv om Hotel Norge ikke er det samme som Rorbua.

Trivelig besøk nordfra i Vestlandets hovedstad, som for øvrig ifølge «Mossa» gir inntrykk av å være et japansk tettsted nå i turistsesongen. «Mossa» er påpasselig på plass med skaut og nylon-knestrømper, og et uhyre indignert blikk over brillekanten. Publikum får sitt, bergensere og ordføreren og Helge Jordal og Rune Larsen («han med de søkkvåte auan») får også klare meldinger rett fra levra, eller hvor det nå er nordlendinger har sitt oppkomme. Ingrid Evertsen har taket på sin «Mossa», men Bankettsalen på Hotel Norge i Bergen lar seg ikke lett omskape til «Rorbua», selv om salen syder til slutt. Faktisk er «Mossa» bedre når hun ikke er «Mossa», for Ingrid Evertsen er en skarp iakttaker med saftig fantasi, og mange av tekstene har både salte og syrlige dobbeltbunner, selv om flere av numrene mangler selve avslutningsknallet. Hør hennes versjon av kjærringbladet KKs oppskrift på hvordan du får en helt «fantastisk høsthud»! Lekkert levert.

Først ut på sommerscenen er to muntre eldre herrer med slentrende gitarer: Terje Nilsen, visesangeren fra Bodø og gitaristen Oddmar Amundsen. Nilsen synger for eksempel Cole Porters «Let's do it» på bodøværing. Da blir det: «Klegg gjør det, mygg gjør det, brennmaneter uansett vær - gjør det». En tett stim av sjarmerende, slentrende, melodiøse smygere slynger seg gjennom sommerkvelden. Det er ofte hyggelig, tekstene har oftest poengterte undertoner, men det kan bli litt vel bedagelig i lengden.

«En tvangsforestilling» heter kabareten i Bergen.

Det er synd denne sommerkabareten føyer seg inn i rekken av scenemoroforsøk hvor produsentene lider av den utbredte tvangsforestilling at en profesjonell instruktør er helt overflødig.

Både artistene og stoffet deres hadde fortjent bedre. Vi også.

Men det er mye som er «lett å le te'» og mange fine, milde sommerstemninger å ta med seg.

RETT FRA LEVRA: Inger Evertsen er kvinnen bak sleivkjefta «Mossa».