Anmeldelse: Vigdis Hjorth - «Lærerinnens sang»

- Lett å lese som en kommentar til virkelighetslitteraturdebatten

Sympatisk og utforskende fra Hjorth

RAMMET: Vigdis Hjorths forrige roman, «Arv og miljø», antente en hissig debatt om bruk av virkelige hendelser i litteraturen. I årets roman møter vi en kvinne som prøver å være sannferdig og ærlig i livet sitt - og blir knekt.
RAMMET: Vigdis Hjorths forrige roman, «Arv og miljø», antente en hissig debatt om bruk av virkelige hendelser i litteraturen. I årets roman møter vi en kvinne som prøver å være sannferdig og ærlig i livet sitt - og blir knekt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vigdis Hjorths forfatterskap omfatter omkring tretti bøker for barn og voksne. Voksenromanene utforsker grenser av ymse slag, er oftest smarte og veldreide, skjønt en slags uvøren utålmodighet svekker strukturen i enkelte av dem.

Rammeverket kan også oppleves som fastspikret: Vi får ofte en fortelling om en middelaldrende kvinne i pinefull kamp med seg selv og omgivelsene når vi åpner en Hjorth-roman.

Disse betraktningene overskygger ikke at Hjorth er en våre beste, mest interessant samtidsforfattere – alltid intellektuelt forskende og forførende, alltid uhyre velformulert, og ikke minst, alltid modig.

Noe kommer til å skje

Den typisk skarpsindige humoren er derimot nedtonet i «Lærerinnens sang», om Lotte Bøk.

Lotte er lærer på Kunsthøgskolen i Oslo, på skuespillerlinjen. Hun er midtveis i livet (57) og nokså tilfreds med tilværelsen; med murhuset ved Akerselva, med undervisningen om Bertolt Brechts dramatikk, og med innsatsen for Nyttevekstforeningen. Hun nyter sine skogsturer og føler seg nyttig for datteren, som ringer fra Australia når hun trenger moralsk støtte. Særlig når eksmannen er vrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer