Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lett å nøle med stekinga når Inntertier synger 'i kveld blir du pult av en step brother'»

Dette er Dagbladets dom over årets russelåter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets anmeldere begir seg nok en gang ut på årets mest prominente russelåter. Kim Klev (Russ 2011) og Sandeep Singh (Russ 2005) har plukket en neve med busslåter: noen fra Spotifys topplister, andre fra russelaat.no og et par som bare skiller seg ut fra røkla.

For å gi låtene en rettferdig dom, etter russens premisser, har Singh mellom 2 og 5 halvlitere innabords. Klev anmelder etter musikkens premisser, og har motvillig holdt seg edru.

Lytt til låtene fra spilleren nederst i artikkelen.


«Suicide Squad 2016» Artist: Jack Dee & RykinnFella
Mest populær på Russelåt.no

Edru dom: Molefonken partyrap Foruten den sjeldne, dypt grenseoverskridende dansebandbangeren, finnes det tydeligvis to typer russelåter: Frenetiske, hule EDM-bangere og merkelig molefonken partyrap. Rykkinfellas seneste genistrek plasserer seg i sistnevnte kategori. Jeg blir med andre ord ikke særlig oppstemt, selv om refrenget har en evne til å klistre seg til hjernebarken.

Brisen dom: Forglemmelig russerap  Få ting skriker fest som en hau tegneseriereferanser. Jack Dee har flyt og rim i orden, og de russetypiske «drekke/pule/sloss»-linjene er krydret med overfladiske DC-analogier. RykinnFella har produsert låter for Karpe Diem og Isac Elliot tidligere, og får ingen amatørsympati, men heller trekk for en beat som gjør deg mer daff enn feststemt. Selv om hook-melodien setter seg som «venom», forblir dette en helt streit, men forglemmeig russerap. 

«Hydra 2016» Artist: Tix & The Pøssy Project
2.8 millioner Spotify-klikk

Edru dom: Seksuelt frustrert stekesviske Tix vil veldig gjerne være morsom. Men når denne djevelske stekesviska tvinger frem et behov for å ty til blind vold, gjør han ikke noe sjakktrekk i å synge fra perspektivet til en sykelig seksuelt frustrert ung mann. Dette er Blyfri 95 på bålet for enhver beskyldning om at russelåtbaronen hater jenter. Mikroskopisk pluss i boka for modulering.
 
Brisen dom: Hyperaktiv voldtektflørt Her har vi Tix som Norge kjenner'n: masete og mildt voldtektflørtende. Denne happy hardcore-aktige pastisjen av skriking og hyperaktiv fjortisdance markerer den første gangen jeg har fått hodepine etter kun to øl. «Bli med inn i helvete» synger de - og jeg kunne nesten ikke ha sagt det bedre selv. Men flerkultur-pluss for «baby, du er dill» («dill» betyr <3 på morsmålet).

«Supernova» Artist: Victoria Vinje & Mejo
Andreplass på russelaat.no

Edru dom: Avstumpende opplegg En god drekkevise bør være «elsk eller hat»-materie. Her har man imidlertid fått til mesterstykket å lage en russelåt ute av stand til å vekke reaksjoner. «We're takin' ova/We're supernova,» synger Victoria Vinje, men det høres ut som hun innerst inne tviler på hele opplegget. Det holder jeg med henne i. Godt valg av kompressor, om ikke annet. 
Brisen dom: Amatørpreget sjarm Viljen til å konstruere en episk dance-låt er sjarmerende, med drømmende synthdråper og en abstrakt og amatørpreget tekst om å ta over og eksplodere. Joda, man har hørt denne låta tusenvis av ganger før, men jeg er helt med på reisen - fram til droppet. Derfra fatter jeg ikke hva jeg skal gjøre - og det er vel kanskje meninga? Hvordan danser man til denne stammende synthen? Følger det med en koregrafi? Noen må ringe Paradise-Eileen før jeg bryter ut i macarena her.

«Step Brothers 2016» Artist: Innertier feat. Morgan Sulele og Staysman
1,4 millioner Spotify-klikk

Edru dom: Vanedannende EDM Her snakker vi snakker vi stjernelag! Eller? Dette er trolig det mest komiske kuttet i bunken, men det er virkelig ikke på grunn av Staysman, som på død og liv skal erklære hvilken kolossal klovn han er. Morsommere er det at Morgan «Rikerud» Sulele fremstiller Vinmonopolet som et naturlig sted å dra på date. Trolig den mest vanedannende EDM-låten av de ti. 
Brisen dom: Fengende og forferdelig Dette er den perfekte festlåta om «barely incest» er din favoritt pornosjanger. For alle oss andre blir det lett å nøle med stekinga når Inntertier synger «i kveld blir du pult av en step brother». Som det meste denne hurragjengen lager, låter dette som en slags sjørøvervise. Forferdelig ved første lytt, men ved femte etterlater den et hulrom i kroppen din, der sjelen din en gang befant seg - et hulrom som kun kan fylles med øl. Sånt blir det fest av.
«Ponyville 2016» Artist: Tix & The Pøssy Project
1.3 millioner Spotify-klikk

Edru dom: Vanskelig å motstå
Tix går barnemusikk! Det er jo nesten så også jeg lokkes til å gafle i meg sonisk enhjørningsbæsj - vokalbrekket «blir du med å ri-i-i-i» er vanskelig å motstå, altså - men så blendes man av skrekkscenarioet: Låta havner i hendene til en lettpåvirkelig åtteåring som får for seg å dykke ned i den øvrige Tix & The Pøssy Project-katalogen.
  Brisen dom: Sukkerspinnsdrøm  Nok en skrikete Tix-låt, tenker du? Selvfølgelig, men herregud for en trivelig tekst! «Vi går sammen hånd i hånd i universets harmoni» får meg til å drømme meg vekk fra den gnålete stemmen og til et kongedømme styrt av av sukkerspinn. Ikke bare får denne absurde låta meg i bronyfesthumør, men jeg smiler fra øyekrok til øyekrok og klarer ikke å stoppe. Jeg trenger en pånni nå(!) - og den skal faen meg være lilla. 

«Luxe 2016» Artist: Tungevaag & Raaban 
Abdiserte russekonger med 192 000 Spotify-klikk.

Edru dom: Hårete mellomkjøtt
Et amalgam av flere vederstyggelige sjangertrender. Her forenes nemlig enerverende saxobeat (som Sandra Lyng har lagt sin elsk på, fire år for sent) med stadionmusklene som gjemmer seg i det hårete mellomkjøttet til Mumford & Sons og Avicii. Et aldri så lite bonuspoeng for helgardering. 

Brisen dom: Absurd fengende Tungevaag og Raaban, hjernene bak «Samsara» (tidenes største russehit) var busslåtkongene før Tix tvang seg på tronen. Her følger de opp med «if you wanna party, throw your hands in the air. Yeah, if you like that music, throw your hands in the air». Det virker som at de ikke prøver engang, men så kommer det absurd fengende pre-hooket og redder kvelden. Glem det dølle verset, glem det utdaterte saksofon-droppet: Gi meg «just a touch of that...luxe» på repeat.
«Hemingway 2016» Artist: Sander Meland & Cloud Nine med Oak & Gutten
Kjendisbuss med 806 000 Spotify-klikk.

Edru dom: Gjerne før mai I motsetning til et annet bestillingsverk til Hemingway 2016, prøver ikke Sander Meland & co. å referere til Ernest Hemingways forkjærlighet for Karibien. Det nærmeste de kommer å se lengre enn sin egen nese, er nemlig når de senker blikket mot underbukseregionen: «Penisen er lang/Stopper uti mai en gang». En av de mer likandes låtene, i all sin elendighet.
Brisen dom: Sirkus Liberto Dette er ikke bare den rullende basen til den nesten kongelige Lille Marius, men også hedonist-ikonet William fra NRK-serien «Skam». I sistnevntes ånd tar denne låten seg litt for mange friheter: trop-takt, daff rap, skrikesynth og sjarmerende sang om å forlate redet. Det er som et sirkus: du kan enten være en elsker eller en hater. Akkurat nå er jeg ute av stand til å være sistnevnte, men jeg må skru ned volumet hver gang migrene-synthen kommer.
«Fena 2016» Artist: Byklubben
203 000 Spotify-klikk

Edru dom: Urnorsk electro
Nasjonalromantikken står - på godt og vondt - ganske høyt blant de rødkledde djevelungene. Derfor er det besynderlig at ikke flere har gjort som Byklubben, som har fått for seg å lage en urnorsk variant av heksebrygget electro swing. Når denne pumpes utover viddene, har man bare å bytte ut russedress med bunad og gi i seg i kast med frikaren. 
Brisen dom: Forfriskende fena Jeg vet sannelig ikke om dette er en busslåt, men den ligger på diverse russespillelister, og jeg befinner meg i det godtroende hjørnet nå, dansende mens jeg skriver dette. Det er ikke vanskelig å la både hode og kropp bli medgjørlig til det forfriskende samplet som kontant påstår «eg vil ha min fena». Utdatert fjompetakt, men dub-effektene er til å bli mør i lårene av.

«The Young Geralds 2016» Artist: Walkzz
Topp ti på Russelaat.no og 192 000 Spotify-klikk.

Edru dom: Gud bedre Det åpner lovende, med en vindskeiv MIDI-melodi som taler til den indre dataspillnostalgikeren. Men så åpner Walkzz munnen, og hvinende, gutturale lyder som kun vagt minner om gjenkjennelige ord går i klinsj med de minst like umotiverte stekesynthene. Russemusikk er bruksmusikk ment å fortæres i et grådig jafs, men Gud bedre, det er lov å prøve. 
Brisen dom: Orker ikke mer Bussnavnet ser ut til å hedre kjekkasrapperen G-Eazy, men selve rappinga låter som telefonsvareren til Iggy Azalea. Det er et mesterskap i «halfassedness» som skjuler seg i denne låta .Den trivelige arcade-introen spoleres av den gjenommsnittlige flommen av tilfeldige ord, og den enerverende gnålete synthen gir meg lysten til å leve resten av mine dager i edru tilstand. Neida, sååå dårlig er den ikke.

«Smørebussen 2016» Artist: Ole Ivars
38 000 Youtube-klikk. 
Edru dom: Dansebandjuvel Der de øvrige russelåtene i bunn og grunn føles som å få sugd sjela ut gjennom en hemoroide, blir jeg oppriktig glad av denne inspirerte dansebandjuvelen. Alt tyder dermed på at det må ha vært ganske mye gøyere å fullføre videregående i 1968, året da vokalist Tore Halvorsen selv var russ. Godt tenkt, Smørebussen: De gamle er ikke bare eldst, de har også mest erfaring med å ha hæla i turnébusstaket. 
Brisen dom: En sann befrielse La det være klart: Jeg har aldri hørt en russelåt som dette. Soundet er «on point» og om ikke synthen som kicker inn etter 2 minutter frelser deg, vil gitarsoloen og steeldrumen gjøre det. En sann befrielse fra EDM-helvetet. Det er ingenting jeg har mer lyst til enn «party» med Ole Ivars - og «woouhwouh»-delen gjør dette til den beste russelåta jeg har hørt på lenge. Jeg har tårer i øynene, sånn seriøst.

Hør låtene i spilleren nedenfor.Hele Norges coronakart