Lett forståelig om noe helt uforståelig.

Svimlende tid og angstvekkende rom

SPENNENDE FAKTA: «Nysgjerrig på... hvordan verden ble til» er bok nummer to i Mangschou forlags prisbelønte faktaserie. Den er både informativ, variert og spennende. Illustrasjon: Espen Friberg (fra boka)
SPENNENDE FAKTA: «Nysgjerrig på... hvordan verden ble til» er bok nummer to i Mangschou forlags prisbelønte faktaserie. Den er både informativ, variert og spennende. Illustrasjon: Espen Friberg (fra boka)Vis mer

ANMELDELSE: Verden ble til for svimlende 13,7 milliarder år siden. Den oppsto av intet, med et mystisk bang, eller snarere som en liten boble som på under en milliondel av et sekund hadde est ut og blitt like stort som solsystemet vårt er i dag. I 300 000 år var dette bare en glohet suppe av energi og små partikler inntil atomene ble dannet - som igjen ble til de stjernene, galaksene og planetene vi kan se i dag.

Dette er bok nummer to i serien «Nysgjerrig på ..». Den første handlet om edderkopper, og innbrakte forfatteren Dagny Holm Kulturdepartementets fagbokpris. Også Ingrid Spilde fortjener en pris.

Dette er en fabelaktig bok; informativ, variert og spennende. Her er fotografier av verdens største maskin og den modige tyskeren Wegener på Grønland. Han som ble latterliggjort for sin teori om at kontinentene sklir av sted, «som en gjeng flate skøyteløpere i supersakte film.» Her er eksperimenter og oppgaver, plansjer over solsystemet og illustrative tegninger.  

Universet kollapser? Boka dekker et svært komplisert tema på en enkel måte. Den forteller om Newton og tyngdekraften. Om Einstein som gjorde den forferdelige oppdagelsen at universet var i ferd med å kollapse. Om bakgrunnsstrålingen og ekkoet fra verdens begynnelse. Her er intervjuer med geologer og fysikere, blant annet forskeren som egentlig ville bli nonne, og som ikke finner noen motsetning mellom Gudstro og vitenskap.

Lett forståelig om noe helt uforståelig.

Det er noe eksistensielt skremmende ved denne type fakta, med sitt svimlende tidsperspektiv og angstvekkende romperspektiv. Den forteller alt vi ikke vet - og hvorfor vi ikke vet det.

For eksempel hvorvidt verdens ende kommer til å bli forårsaket av universet utvider seg inntil tyngekraften mister grepet. Eller omvendt krymper og at vi tilslutt er tilbake der vi startet. Den forteller at lyssignalene og informasjonen vi nå mottar er millioner av år gamle, og at noe veldig skummelt kan ha skjedd akkurat nå langt der ute, men som vi ikke kommer til å se følgende av før langt langt inne i fremtiden.

Slående symbolikk Boka er satt til alderen 6-12 år, men den kan brukes av alle. Også en halvgammel humanist som for lengst har glemt skolepensum. Det som er påfallende er at ren faktakunnskap byr på mange vakre bilder. Som at livet - og dermed også vi - har oppstått ved en feil i celledelingen.

Og at de megagigantiske stjernene ofte har ekstremt kort levetid, men de aller aller minste kan ha lyst sitt lille lys siden tidenes morgen. Overført til menneskelivet ligger det en slående symbolikk i det.