Lettbeint og lystig lama

Humørfylt tegnefilm om keiseren som blir lama. Se filmklipp i Real eller (Windows media)

Disney må bare berømmes for sitt profesjonelle håndlag med tegnefilm. De kommer nesten fortere enn hagl, og «Et kongerike for en lama» viser at lekelysten er i behold hos selskapets arbeidsomme animatører.

Den norske tittelen er en mildt sagt upresis fornorsking av en nesten uoversettelig originaltittel, som henspiller på keiseren Kuzcos ubendige trang til dans og musikk. Han er en kjepphøy, selvgod ung mann. Ulykkelig nok kommer han til å gi den onde Yzma sparken, noe hun tar igjen ved å skape herskeren om til en lama. Kuzcos eneste mulige redning er den snille bonden Pacha.

Det ville ikke vært Disney uten oppbyggelig moral, og som så ofte er selve historien relativt lettbeint og tradisjonell.

Men «Et kongerike...» ser først og fremst ut til å være laget av ren lyst, en unnskyldning for å servere slapstick, komikk og godt humør med fiks fortellerteknikk.

I originalversjonen har komikeren David Spade Kuzco-stemmen, godlynte John Goodman er Pacha, mens Eartha Kitt er en utmerket Yzma. Mange kopier med norske stemmer. Det pleier å gå bra på tegnefilm.

DISNEY med fart i. Pacha tar farvell med Chicha.