Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lettelse og sorg

Når alt tyder på at etterforskningen av Baneheia-drapene går mot sin løsning, føler alle en lettelse. Og ny sorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først står det meningsløse tapet av to barn klart for oss igjen. Så har også to andre familier fått sine liv ødelagt: familiene til de to siktede ungguttene. Mellom halv ett og ett gikk politiet til pågripelser i Kristiansand. Rett etter kunne nettavisene begynne å melde at en mistenkt var anholdt. Klokka fem var det pressekonferanse i Kristiansand. De første fem og tjue minuttene ble sendt som direkte ekstrasending på TV2. Og der tok politiet seg også tid til å minne om at det fra i dag også var to andre familier som måtte være i dyp sorg. Det er et godt tegn på et sunt samfunn dersom vi kan huske det, uten å miste av syne den grenseløse tragedien som rammet de to jentene - og deres familier.

I andre land har vi gang på gang sett hvordan drap på barn kan sette i gang rene lynsjestemninger i befolkningen. Det underlige med den reaksjonen, er at hevnreaksjonene har vært kraftigere dess yngre gjerningsmennene har vært. Bulger-barnedrapet i England var et eksempel på det. Jo vanligere gjerningsmenn virker, og dess yngre de er, dess mer kan deres gjerninger true vårt bilde av mennesket. Da forsvarer man seg med aggresjon.

Skadet

Etter ekstrasendingen var pågripelsene i Kristiansand hovedsak i Dagsnytt atten, der Berthold Grünfeld uttalte seg generelt om overgriperes og drapsmenns psyke. Men Grünfeld, som også dukket opp hos Jørgensen i «Tabloid», uttaler seg så spesifikt om det generelle at man må holde hodet klart for å huske at han overhodet ikke kjenner gjerningsmennene i Kristiansand. Der politiet opplever disse unge mennene som vanlig ungdom, mente Grünfeld at slike gjerninger blir gjort av mennesker som er forstyrret - skadet ungdom.

I nyhetstimen droppet TV2 underholdningsnytt for å gi plass til dekningen av Baneheia-utviklingen. Men reklamepausen beholdt de. Akkurat slik vinner de ikke venner for tida. Dagsrevyen dekket så saken skikkelig, slik TV2 også hadde gjort.

Heyerdahl ut

På en annen dag ville Jens P. Heyerdahls avgang som styremedlem og framvisning på TV2s og NRKs nyhetssaker vært den store saken. Nå ble den et underlig intermesso, der Heyerdahl snakket uten å si noe og var riktig fornøyd med å forholde seg til det Orkla tidligere hadde sagt. Når man sier så lite som Heyerdahl, er det godt man i det minste er fornøyd med sine egne uttalelser. I denne saken er det få andre som er det.