NYTT PROSJEKT: Dokumentarfilmskaper Asif Kapadia står bak de hyllede dokumentarene «Amy» og «Senna». Dagbladet møtte ham på Tromsø internasjonale filmfestival. Foto: Marius Fiskum / Dagbladet
NYTT PROSJEKT: Dokumentarfilmskaper Asif Kapadia står bak de hyllede dokumentarene «Amy» og «Senna». Dagbladet møtte ham på Tromsø internasjonale filmfestival. Foto: Marius Fiskum / Dagbladet Vis mer

«Diego»

Letter på sløret om ny stordokumentar: - Maradona døde tre ganger

- Et helt annet nivå av berømmelse, sier dokumentarist Asif Kapadia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TROMSØ (Dagbladet): For første gang lager den Oscar-belønnede filmskaperen Asif Kapadia en dokumentar om et menneske som fortsatt puster. «Diego» heter prosjektet, som tar for seg livet, klassereisen og konsekvensene av den ekstreme berømmelsen til fotballegenden Diego Maradona fra Argentina.

At Maradona i det hele tatt fortsatt trekker pusten etter et hardt liv med alkohol- og kokainavhengighet, overdoser og flere hjerteinfarkt, beskriver Kapadia som ikke mindre enn et mirakel.

LEGENDE: Tidenes beste fotballspiller, Diego Maradona, vant VM i 1986 med Argentina. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Tidenes beste fotballspiller, Diego Maradona, vant VM i 1986 med Argentina. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han har dødd tre ganger, men står fortsatt på beina. Han er utrolig seig, og det har han vært hele livet. Han er en kriger som alltid må ha noe å kjempe mot. Finner han ikke noe eller noen, kriger han mot seg selv, sier Kapadia til Dagbladet.

Har full tilgang

Regissøren har nettopp holdt et masterclassforedrag på oppdrag for Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), en byfestival Kapadia har et svært nært forhold til, og han vender stadig tilbake. På kaikanten i Tromsø river den harde ishavsvinden i hår og ansikt.

- Ikke akkurat Argentina, fleiper Kapadia, som har brukt mye tid i Sør-Amerika de siste åra. Der har han nytt full tillit og dokumentarisk tilgang til mannen som regnes som tidenes beste fotballspiller.

- For en historie. Livet hans er fullt av kamp og dramatikk. Diego vokste opp i et skur med familien på åtte. Han sov på et jordgulv og fikk ingen utdanning. Fra det reiste han til toppen av verden, sier en tydelig fascinert filmskaper.

2006: Diego Armando besøkte Norge. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
2006: Diego Armando besøkte Norge. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer

- Enestående bråkmaker

Kontroverser og Maradona går hånd i hånd. Dette er noe av det den nå 57 år gamle argentineren har funnet på opp gjennom åra:

  • Han startet et 60 mann stort masseslagsmål under den spanske cupfinalen i 1984. På tribunen satt kong Juan Carlos.
  • Han ble utestengt fra VM i 1994 på grunn av doping.
  • Da han spilte i Italia var han stadig linket til mafiaen i Napoli .
  • Han ble invitert på en treningskamp i fengselet hvor Pablo Escobar var innsatt i 1991.
  • Han brukte hånda til å score mot England under VM i 1986. Han sa seinere at det var «guds hånd».
  • Da familien sendte ham til Cuba på rehabilitering, endte han som en nær venn av Fidel Castro.
  • I 1998 ble han dømt til to år og ti måneder betinget fengsel, etter å ha skutt journalister med luftgevær. Hendelsen fant sted fire år i forveien.

- Maradona var en enestående fotballspiller og startet på det argentinske landslaget allerede som 16-åring. Han tok dem til seier omtrent på egenhånd i VM i 1986. Han spilte for Barcelona, brakk ankelen og kom tilbake. Han dro til klubben Napoli, som aldri vant noe, og sørget for to ligatitler der. Juksemålet mot England skjedde bare noen år etter krigen mellom dem, og gjorde ham til en gud i hjemlandet, sier Kapadia.

FRYKTET: Belgia konsentrerte seg om Maradona i 1982. Foto: Dagbladets bildearkiv
FRYKTET: Belgia konsentrerte seg om Maradona i 1982. Foto: Dagbladets bildearkiv Vis mer

- En antihelt

Kapadia er kjent for sin særegne dokumentarstil. Video- og tv-bilder og private opptak fra menneskene tettest på hovedpersonen forteller historien, i stedet for å plassere intervjuobjekter foran kamera. Arkivmaterialet kombineres med lydintervjuer.

- Jeg sitter på fantastisk materiale nå. Maradona slåss alltid mot systemet, og er en antihelt. I en periode var han ganske gæren, men i galskapen sa han også mye sant. Han beskyldte blant annet FIFA-toppene for korrupsjon allerede på 90-tallet, og ingen trodde på ham, men nå er jo veldig mange av FIFA-toppene ute av spillet. Jeg vil vise hvordan det er å være verdens mest berømte mann, uten å vite hvordan man skal takle det.

Tar for seg familien

Kapadia er overbevist om at berømmelse i ung alder korrumperer og stopper mennesker i å utvikle seg. De har ingen å stole på, ingen setter grenser og de som gjerne er med oppover forsvinner raskt når det går nedover.

- For å forstå Maradona må vi bli kjent med hva og hvem han kommer fra. Derfor er familien sentrale i mine filmer, og det er de også i «Diego».

Det er hans to tidligere gigasuksesser som har skaffet regissøren den unike tilgangen til Maradona. «Diego» er britens tredje dokumentarfilm og avslutter trilogien som tar for seg barnegenier og destruktiv berømmelse. De to første, «Senna» (2010) og «Amy» (2015), tar for seg livet og dødsfallene til henholdsvis racerbilesset Ayrton Senna fra Brasil og soulsanger Amy Winehouse fra England.

I TROMSØ: Britiske Asif Kapadia. Foto: Marius Fiskum / Dagbladet
I TROMSØ: Britiske Asif Kapadia. Foto: Marius Fiskum / Dagbladet Vis mer

- Med «Amy» ville jeg endre verdens oppfatning av henne. Bortsett fra musikken og skandalene var det svært få som egentlig kjente henne. Et av målene med filmen var faktisk å gjøre henne vakker når man googlet henne. Jeg tror det fungerte. Før viste bildesøket utelukkende utagerende oppførsel, nå ser man at folk tenker annerledes når de omtaler henne. Vi ser i mye større grad Amy Winehouse slik hun var, når man søker, sier Kapadia.

Ga fra seg private opptak

Kapadia ble belønnet med en Oscar-statuett for «Amy», som tok tre år å gjøre ferdig. Filmen om Winehouse beskriver han som svært vanskelig og tøff å lage. Han intervjuet 130 personer underveis i prosessen. Kildene ble satt i et mørkt rom med bare ham selv og en mikrofon. Uten distraksjoner og kamerautstyr åpnet de seg på en annen måte. Historier og følelser veltet ut av dem, forteller briten.

DØDE: I 2011 døde sangeren Amy Winehouse av alkoholforgiftning. I filmen til Kapadia kommer det fram at mange, også familien hennes, tjente godt på skandalene rundt artisten. Foto: NTB Scanpix
DØDE: I 2011 døde sangeren Amy Winehouse av alkoholforgiftning. I filmen til Kapadia kommer det fram at mange, også familien hennes, tjente godt på skandalene rundt artisten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var bare gått ett år siden hun døde. Alt var helt rått og ingen av dem rundt Amy hadde snakket med noen om hva de tenkte og følte. De følte skam, skyld og var paranoide. Mange knakk sammen, men etter hvert ble samtalene som terapi for dem, og de kom tilbake gang på gang. Etter hvert stolte de nok på meg til å gi fra seg de private opptakene de satt på.

- Må hjem til London

Kapadia ser på dokumentarfilmene han lapper sammen av enorme mengder arkivmateriale som mosaikk.

- Isolert er alle disse klippene verdiløse, men sett dem sammen og det blir svært potent og kraftig. Ja, selve essensen av personen. Alle visste jo hva som skjer med dem til slutt, Senna og Winehouse døde, men ingen visste egentlig hvordan det ble slik, sier han.

«Diego» ferdigstilles i disse dager, og får premiere i løpet av halvåret, håper Kapadia.

- Drømmen er å få den med under filmfestivalen i Cannes i mai, så vi klipper for harde livet nå. Uff, jeg må se å komme meg hjem. Jeg sa til klipperne i London at jeg bare skulle ut å kjøpe en sandwich. Det er to dager siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer