«Beforeigners»

- Lettere å tulle med fremmedfrykt

I HBO-serien «Beforeigners» blir samfunnet rystet av en innvandringsbølge - fra fortida. Det gjør det lettere å spøke med fremmedfrykt, mener hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch (43).

OSLO-SERIE: Operaen, barcode og flere andre steder i Oslo er kulisser i «Beforeigners», der Nicolai Cleve Broch spiller politietterforsker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når strømmegiganten HBO lanserer sin første norske originalserie, gjør de det samme sted som dramaet starter - på Operaen.

Såkalte fremvandrere kommer plutselig inn fra Oslofjorden og gjør om Barcode-området i Bjørvika til gettoen «Beefcode». Dette er mennesker fra steinalderen, vikingtida og 1800-tallet som etablerer seg i nåtidas Oslo, med alt hva det innebærer av kulturkonflikter.

Denne parallellen til utfordringer rundt flyktningproblematikk og religion var noe av det Nicolai Cleve Broch tente på ved «Beforeigners».

- Det er en åpenbar allegori til hvordan vi som samfunn håndterer innvandrere fra andre kulturer. Men også hvordan de opplever å komme til Norge. Er man oppvokst i regnskogen, kan det å havne på Grünerløkka føles som å hensettes til en annen tid, sier han og fortsetter:

- Serien sier mye om fremmedfrykt og marginalisering, uten å bli direkte politisk.

Tuller med fremmedfrykt

I rollen som politietterforskeren Lars Haaland utforsker Nicolai Cleve Broch usikkerheten i møte med det fremmede.

- Lars tviholder på noe menneskelig i en verden som går av hengslene. En slags normalitet enten han forholder seg til vikinger eller steinaldermennesker. Mye av humoren i serien ligger i det gjenkjennbare, det er lettere å tulle med fremmedfrykt når det handler om andre tidsepoker enn om andre kulturer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer