OSLO-SERIE: Operaen, barcode og flere andre steder i Oslo er kulisser i «Beforeigners», der Nicolai Cleve Broch spiller politietterforsker. Vis mer

«Beforeigners»

- Lettere å tulle med fremmedfrykt

I HBO-serien «Beforeigners» blir samfunnet rystet av en innvandringsbølge - fra fortida. Det gjør det lettere å spøke med fremmedfrykt, mener hovedrolleinnehaver Nicolai Cleve Broch (43).

Publisert

Når strømmegiganten HBO lanserer sin første norske originalserie, gjør de det samme sted som dramaet starter - på Operaen.

Såkalte fremvandrere kommer plutselig inn fra Oslofjorden og gjør om Barcode-området i Bjørvika til gettoen «Beefcode». Dette er mennesker fra steinalderen, vikingtida og 1800-tallet som etablerer seg i nåtidas Oslo, med alt hva det innebærer av kulturkonflikter.

Denne parallellen til utfordringer rundt flyktningproblematikk og religion var noe av det Nicolai Cleve Broch tente på ved «Beforeigners».

- Det er en åpenbar allegori til hvordan vi som samfunn håndterer innvandrere fra andre kulturer. Men også hvordan de opplever å komme til Norge. Er man oppvokst i regnskogen, kan det å havne på Grünerløkka føles som å hensettes til en annen tid, sier han og fortsetter:

- Serien sier mye om fremmedfrykt og marginalisering, uten å bli direkte politisk.

Radarpar: Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller i HBO Europes første norske tv-serie. Foto: Carina Johansen
Radarpar: Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen spiller i HBO Europes første norske tv-serie. Foto: Carina Johansen Vis mer

Tuller med fremmedfrykt

I rollen som politietterforskeren Lars Haaland utforsker Nicolai Cleve Broch usikkerheten i møte med det fremmede.

- Lars tviholder på noe menneskelig i en verden som går av hengslene. En slags normalitet enten han forholder seg til vikinger eller steinaldermennesker. Mye av humoren i serien ligger i det gjenkjennbare, det er lettere å tulle med fremmedfrykt når det handler om andre tidsepoker enn om andre kulturer.

«Beforeigners»

  • HBO Europes første norske originalproduksjon.
  • Dramaserie i seks episoder med innslag av komedie og sci-fi.
  • Utgangspunktet for serien er at mennesker fra fortiden på uforklarlig vis begynner å dukke opp i sjøen.
  • Skapt av Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad, som også står bak «Lilyhammer».
  • Får premiere på HBO Nordic 21. august.

De første anmeldelsene tyder på at «Beforeigners» har lyktes i å smelte sammen krim, science fiction, komedie og satire. Dagbladets anmelder mener serien kan bli høstens tv-snakkis.

Serieskaperne bak den særegne miksen er Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad, mest kjent for «Lilyhammer». Sammen med regissør Jens Lien har de jobbet tett for å gjøre «Beforeigners» til en norsk serie for det internasjonale markedet, uten å gjøre kompromisser.

Dette betyr blant annet at Cleve Brochs finske motspiller Krista Kosonen ikke er castet for å tekkes det finske publikummet, men for å forsterke det fremmedartede ved vikingene som ankommer nåtida. I rollen som Alfhildr Enginsdottir er hun den første i Oslopolitiet med såkalt flertemporal bakgrunn - en vikingkvinne hensatt til nåtida.

Sjangermiks: Nicolai Cleve Broch og Kristan Kosonen i en scene fra «Beforeigners». Foto: Eirik Evjen/HBO Nordic
Sjangermiks: Nicolai Cleve Broch og Kristan Kosonen i en scene fra «Beforeigners». Foto: Eirik Evjen/HBO Nordic Vis mer

- Det ukjente, ukomfortable ble en del av dynamikken mellom oss. At hun ikke skjønner norsk var en ekstra utfordring som tilførte samspillet en ny dimensjon.

Åpning for ny sesong

Cleve Broch sammenlikner «Beforeigners»-universet med HBO-suksessen «Leftovers», som handler om samfunnsendringer som skjer når en rekke mennesker plutselig forsvinner.

- HBO har helt siden starten vært ambisiøse på vegne av tv-formatet og de dristige, originale fortellingene. Jeg ble skikkelig gira da jeg skjønte at jeg kom til å bli en del av den familien.

«Beforeigners»: Nicolai Cleve Broch mener mye av humoren i serien ligger i det gjenkjennbare. Foto: Carina Johansen
«Beforeigners»: Nicolai Cleve Broch mener mye av humoren i serien ligger i det gjenkjennbare. Foto: Carina Johansen Vis mer

På den omfattende merittlista har han fra før titler som «Buddy», «Max Manus», «Gåten Ragnarok», «Frikjent» og «Kielergata». Nå håper han på en sesong to av «Beforeigners».

- Jeg er i hvert fall ikke lei etter disse seks episodene.

Serieskaperne er i dialog med HBO Europe om en fortsettelse av serien, men ingenting er avgjort enda. I mellomtida har Cleve Broch nok å gjøre med innspillingen av tv-serien «Mordene i Sandhamn», som foregår i Sverige. Til høsten kommer dessuten den norsk-danske dramasatsingen «Mellom oss» på TV 2. Der er Cleve Broch på rollelista så vel som en av serieskaperne.

- Det er et relasjonsdrama som setter fokus på kjernefamilien.

Hovedroller: For Nicolai Cleve Broch var det en utfordring av finske Krista Kosonen ikke snakker norsk. Den språklige distansen tilførte samspillet en ny dimensjon. Foto: Carina Johansen
Hovedroller: For Nicolai Cleve Broch var det en utfordring av finske Krista Kosonen ikke snakker norsk. Den språklige distansen tilførte samspillet en ny dimensjon. Foto: Carina Johansen Vis mer

Også i «Beforeigners» er familien et tema. Cleve Brochs rollefigur får selskap av både datteren Ingrid og ekskona Marie, som lever i et intertemporalt forhold med en mann fra 1800-tallet.

- Selv lever jeg fortsatt med min første kone, tidsreisen vår har vi vært gjennom sammen, smiler han.

«Beforeigners» får premiere på HBO Nordic 21. august.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer