Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Lettere for foreldrene om jeg var død enn homofil

Skrev bok om å komme ut av skapet i bedehusmiljøet.

HOMOFIL OG KRISTEN: Arnfinn Nordbø har skrevet bok om å stå fram som homofil i bedehusmiljøet. Han har mottatt hatpost og indirekte drapstrusler fra tidligere venner, men angrer ikke et sekund. Foto: LARS EIVIND BONES.
HOMOFIL OG KRISTEN: Arnfinn Nordbø har skrevet bok om å stå fram som homofil i bedehusmiljøet. Han har mottatt hatpost og indirekte drapstrusler fra tidligere venner, men angrer ikke et sekund. Foto: LARS EIVIND BONES. Vis mer

(Dagbladet.no): Arnfinn Nordbø (25) ble rikskjendis da han stod fram offentlig som homofil i fjor. Støtteerklæringene strømmet inn til den tidligere bedehussangeren, og han ble kåret til årets homofile av nettstedet Gaysir. Men i det svært konservative kristne miljøet han haR vokst opp i, har tonen vært helt annerledes.

Arnfinn har mottatt mengder med hatpost og flere indirekte drapstrusler fra personer han tidligere regnet som venner.

Tror han kommer til helvete
I dag lanserer han boka «Betre død enn homofil?», hvor han forteller hvordan det var å komme ut av skapet i bedehusmiljøet. Det er en sterk historie.

- Foreldrene mine er overbevist om at jeg kommer til helvete, sier Arnfinn Nordbø til Dagbladet.

Han har mistet hele sitt tidligere miljø, verv og oppgaver i Misjonssambandet, der han tidligere hadde en svært sentral plass som populær sanger. Mange venner har vendt ham ryggen. Han har fortsatt kontakt med familien. Men de har ikke kunnet akseptere verken legningen hans, eller kjæresten Bjørnar Buhaug. Det aller tyngste han har opplevd, danner bakgrunn for tittelen på boka.

- Mor og far har sagt at det ville vært lettere om jeg var død enn homofil. Da ville jeg komme til himmelen. Det var veldig tøft for meg å høre, sier han.

- Forstår du at de tenker slik?

- Nei, men jeg kjenner jo tankegangen på bedehuset. Lever du i synd, skal du pines i helvetet til evig tid. Men jeg tror ikke Gud er sånn. Og jeg tror ikke at homofili er synd. Derfor blir det helt fjernt for meg, sier han.

Selvmordstanker
Dette er en av årsakene til at han takket ja til å skrive bok, da Samlaget spurte. I boka forteller han sin egen historie, i tillegg til å argumentere for hvorfor det går an å være både kristen og homofil.

- Jeg tenkte at det trengs en forandring i kristne konservative miljøer, at jeg kunne bidra til debatt, og kanskje være med på å forandre måten de omtaler og behandler homofile. Også håper jeg at jeg kan være til hjelp for andre, kristne homofile, sier Nordbø.

Etter at han stod fram i fjor, har han blitt kontaktet av over 30 personer med lignende erfaringer som ham selv. Mange forteller om depresjoner og selvmordsforsøk.

- Å stå fram offentlig har vært en belastning både for meg og for Bjørnar. Men jeg føler at jeg har et ansvar. Jeg skulle gjerne sluppet å være «han bedehushomoen». Men dersom jeg kan hjelpe andre ut av mørket, er jeg villig til det. I dag har jeg det bedre enn noen gang, og har ikke angret et sekund på at jeg stod fram, sier han.

Men han har også hatt selvmordstanker.

- Det var perioder av livet da jeg bare ville dø, og jeg vurderte det. Men ikke veldig sterkt, sier han.

Trodde selv homofili var synd
I lang tid var han overbevist om at homofili var synd, og ved enkelte anledninger var han selv med på å fordømme homofili fra talerstolen i menigheten. Han brukte ti år på å be til gud om å gjøre ham heterofil.

- Jeg trodde jeg var verdens største synder, verre enn Hitler. Men etterhvert skjønte jeg at Gud ikke kunne være sånn jeg var opplært til at han var. Jeg tror det er mange av hans disipler som ødelegger for ham, sier Nordbø.

Han er fortsatt personlig kristen, men regner seg som en del av den åpne fløyen i statskirken. Nå studerer han på Universitetet i Oslo, og planlegger å gifte seg med Bjørnar. Aller helst i kirken, om det blir mulig i løpet av de nærmeste årene.

- Hvis ikke, må vi nok gjøre det borgerlig, sier han, og røper at han også har lyst til å få barn.

Han sier han fortsatt er glad i bedehusmiljøet, selv om han ikke er en del av det lenger. Det samme gjelder foreldrene.

- Jeg er glad i mor og far, de er gode mennesker. De er bare ikke så glade i homofile, sier han.

- Vi er glade i Arnfinn
- Vi er inderlig glade i sønnen vår, sier Arnfinn Nordbøs pappa Erik Nordbø til Dagbladet.

Mer vil han ikke si om boka, men henviser til Hans Edvard Bø, talsmann for familien og sentral i menigheten deres i Randaberg. Bø har ikke lest boka, og ønsker foreløpig ikke å kommentere den.

- Det jeg kan si, er at familien hans er gode folk, høyt aktet av alle som kjenner dem. Jeg har lest litt om boka i Stavanger Aftenblad i dag, og forstår at han bretter ut indre forhold og samtaler de har hatt i familien. Jeg stiller meg litt undrende til at han legger dette så bredt ut, sier han.

- Han sier at både foreldrene og andre i menigheten har sagt at det ville vært lettere om han var død. Hva tenker du om det?

- Menigheten har omsorg for Arnfinn og er glade i ham. Det er ingen i forsamlingen som har sagt noe slikt til ham, så langt jeg kjenner til.

Svært mange, både i og utenfor det kristne miljøet, har engasjert seg i historien til Arnfinn Nordbø. Søndag blir det debattmøte om boka i St Petri-kirken i Stavanger. I panelet sitter blant andre statsråd Magnhild Meltveit Kleppa, krf-politiker Knut Arild Hareide og Øystein Sunde Petersen fra Norsk Luthersk Misjonssamband.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling