Lettere og bedre fra Nokia

Nokia prøver seg på spillmarkedet på nytt. Denne gangen klarer de seg bedre.

DET GIKK IKKE så veldig bra første gang Nokia prøvde å erobre spillmarkedet. Det er ikke å ta i for hardt å kalle den første N-Gagen for en flopp. Den gan var jeg langt ifra å anbefale mine venner å kjøpe telefonen. Nå har imidlertid Nokia lyttet på sine argeste kritikere|- forbrukerne|- og lansert en ny spilltelefon. N-Gage QD heter den, og mine venner, nå er det på tide å vurdere et kjøp.

BOKSTAVENE QD står for det latinske uttrykket «quaque die», på norsk «hver dag». Mye er forbedret siden forrige versjon av telefonen. Det første du merker, er at størrelsen er krympet betraktelig, og at telefonen virker en smule mer solid. Rundt kantene er det strukket en hendig gummilist. Dette gir et godt grep når man spiller, og i tillegg beskytter det mest sannsynlig også mot fall og støt.

Skjermen er dessverre fortsatt høytstående, men lysstyrken og klarheten er forbedret. Styreknappen, som tidligere var femveis|- du kunne trykke den inn|- er nå fireveis, for at du ikke skal trykke feil i kampens hete. I stedet er en helt ny knapp plassert ved siden av denne, som i tillegg til å akseptere valg også fungerer som en hurtigtast inn til spillet du har satt inn.

EN AV HOVEDÅRSAKENE til at jeg ikke ville bruke den første N-Gagen som mobiltelefon, var at jeg så ut som et kjøtthue når jeg snakket i den. Lytte- og talehullene var plassert på den ene kanten av telefonen, noe som gjorde at det så ut som om jeg snakket inn i et tacoskjell. Sånn kan man ikke gå rundt. Når man snakker i N-Gage QD, holder man den flatt mot hodet. Mye bedre, det.

En annen grunn til den første floppen, var en særdeles elendig batteritid. Spilte du i tre timer, var det slutt. Såntno\' er svært uheldig når man har vært hjemmefra noen timer, spilt litt i dødtiden, og brått får behov for å ta en viktig telefonsamtale. Den nye telefonen tillater deg å spille i rundt ti timer før batteriet synger på siste verset.

DET ER KJEKT FOR de av oss som etterhvert har endel spill å velge mellom, at minnekortene enkelt kan settes inn i og fjernes fra den nederste kanten av telefonen, hendig skjult bak et gummilokk. Skal du fjerne kortet, må du først deaktivere det via på-knappen, før du enkelt trekker det ut av telefonen.

Selv om det er store forbedringer siden sist gang, synes jeg det er skrelt bort for mye fra N-Gage QD i forhold til originalen. Dette er gjort for å kutte i pris og størrelse, noe som vi må glede oss over. Likevel er det trist at både radio, MP3-spiller, trebåndsstøtte og mer er borte. Men noe må vi ofre for spillene, som Nokia skal ha all ære for å ha satt i fokus. Hvordan konkurransen utarter seg om ett års tid - når både PlayStation Portable og Nintendo DS er på markedet - gjenstår å se. I mellomtiden har jeg faktisk lært meg til å like min N-Gage QD. Er det kanskje på tide å bytte den ut med min vanlige mobiltelefon - for godt?

G-Gage: Nokias N-Gage.