TAR TID: «Det er ikke så enkelt at man blir integrert av å trykke på en knapp, man trenger å føle tilhørighet», skriver artikkelforfatteren og trekker fram barnehagen som viktig sted. Illustrasjonsfoto: Oddmund Lunde
TAR TID: «Det er ikke så enkelt at man blir integrert av å trykke på en knapp, man trenger å føle tilhørighet», skriver artikkelforfatteren og trekker fram barnehagen som viktig sted. Illustrasjonsfoto: Oddmund LundeVis mer

Lettest å ta fra de svake

Hvem skal rope høyt for oss innvandrere, slik at våre stemmer blir hørt?

Debattinnlegg

Tidligere i år ble det gjort vedtak i bystyret om å legge ned Internasjonalt senter i Bodø. Dette vakte stor oppmerksomhet hos innvandrerne i byen, både første- og andregenerasjons innvandrere. Internasjonalt senter har vært et sted alle kunne møtes, nordmenn og folk fra alle land.

Jeg husker det å komme til Norge var veldig spesielt. Alt var utmerket, men jeg hadde vanskeligheter med å tilpasse meg. Det er mange som tenker at «nå har de kommet hit og da er jo alt bra». Maslows pyramide viser oss de behovene mennesker har. Vi trenger å få dekket de fysiske, trygghets- og sosiale behovene for å kunne oppnå anerkjennelse og selvrealisering. De sosiale behovene handler om å føle tilhørighet, å kjenne og finne sin plass i de sosiale omgivelsene. Det er ikke så enkelt at man blir integrert av å trykke på en knapp, man trenger å føle tilhørighet og lære seg å finne sin plass. Dette kunne man gjøre på det internasjonale senteret i sin egen tempo.

Regnbuen barnehage, denne mottaksbarnehagen, har vært til så lenge jeg kan huske. Det er her mine søsken og min mor lærte seg å finne seg til rette. Det er lett å glemme barn. Barna i denne barnehagen har blitt overskygget av de voksne som har vedtatt at barnehagen skal legges ned.

Før i tiden sa man at barn med utenlandsk bakgrunn bare burde snakke norsk hjemme. Dette har resultert i at det i dag finnes flere barn som ikke snakker sitt eget språk. De føler ikke tilhørighet med sine egen familie, på grunn av språk og kultur. Norske er de heller ikke, tenker de i tenåra, identitetskrise er bare fornavnet på disse fatale konsekvensene. Det er derfor en barnehage som Regnbuen er viktig, her får barna mulighet til å tilpasse seg. Samtidig kan de lære å kjenne og bli trygge på seg selv. Her blir foreldrene deres oppfordret til å snakke sitt eget språk, ta være på sine verdier og kultur, med dette som grunnmuren så krever man også at de lærer seg å finne sin plass.

Jeg ønsker å belyse disse temaene, ikke for å gagne meg selv på noen måter. Jeg vet hvor viktig dette er for innvandrerne i Bodø. Det er helt klart at det trengs endringer i budsjettet, men med disse vedtakene velger man å ta fra de svake. At bystyret likevel klarer å finne 5 millioner til Bodø/glimt er uforståelig. Avisa Nordland som er vår største formidler burde ha gitt mer riss når det gjelder dette, men et forhold med Bodø/glimt er viktigere. Jeg lurer på hvem som skal rope høyt for oss, slik at våre stemmer blir hørt?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.