Lettfilosofen

Selvfølgelige betraktninger.

BOK: Er man i dårlig humør, er det lett å være prippen og surmaget overfor Steens siste bok. «Min sønn er en mus og andre betraktninger» er hovedsakelig en sammenrasking av reklameguruens månedlige avisspalte i Vårt Land.

Oftest biter den ene selvfølgeligheten den andre i halen, men Steens eksempelrike og velformulerte klisjeer om smått og stort - mest fotball, litt kirke og homofili og masse familiært hverdagsdrama - tilsløres av en smittsom entusiasme.

Et valg

Som i betraktningen «Min sønn er en mus», om sønnen Oscar som er tiltenkt rollen som mus i en juleoppsetning av «Nøtteknekkeren». Steen kontrasterer denne settingen med Nintendo-spillet «Perfect Dark» og konkluderer, etter å ha vært gjennom en overdose småmoralisme, med at vi står foran en skillevei og må velge mellom Nintendo og musehalen:

«Mer og mer røves fra oss. Mobiltelefonen, karrieren og hytta med dobbeltgarasje har tatt tiden fra oss. KappAhl og Expert har tatt julen fra oss. Nå er Britney Spears og l'Oreal i ferd med å ta ungene fra oss. Særlig jentungene.» Og Steen Jensen stjeler kragen fra presten.

Godtepose

Er man imidlertid i godt humør, kan man minne seg selv på at livet er fullt av selvfølgeligheter og at det tross alt er bedre at noen formulerer dem godt enn at vi skal gå rundt og formulere dem dårlig selv. Og her er Steen regelrett en godtepose. Selv for dem som bare har én garasje utenfor hytta.