Lettkledde kvinner, gråtende menn og masse fyord

«Zofies verden» som bok.

(Dagbladet.no): - Forlaget sier vi har uoffisiell norgesrekord i kortest tid fra første stripe til bok, sier Grethe Nestor fornøyd.

Sammen med Norunn Blichfeldt Schjerven står hun bak Dagbladet-stripa «Zofies verden», som nå lanseres i bokform for første gang.

Absolutt alle stripene fra oppstarten i 2006 til høsten 2007 - perioden da serien var gjesteserie i Dagbladet - er samlet i boka «Zofies verden - uten en rød tråd».

Snubleprosjekt

Her er flust med lettkledde og svært frittalende damer, gråtende menn og til dels absurd humor fortalt via pop art-tegninger fra 70-tallet.

- Det er jo starten vår, det er nesten litt rørende, sier Norunn.

De er på utestedet Garage, hvor en svær stabel av bøkene er i ferd med å bli pakket ut for signering. I hjørnet står en prikkete Zofie-sofa, og i taket henger en Zofie-pute som skal loddes ut til bokkjøpere.

Men starten på stripene var ikke fullt så organisert.

MED BOK OG SOFA: Norunn Blichfeldt Schjerven (t.v.) og Grethe Nestor har samlet stripene sine i bokform. Også har de fått seg en egen sofa, og sofapute. Foto: MARIE L. KLEVE
MED BOK OG SOFA: Norunn Blichfeldt Schjerven (t.v.) og Grethe Nestor har samlet stripene sine i bokform. Også har de fått seg en egen sofa, og sofapute. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

- Dette er ett snubleprosjekt, sier Norunn.

Løy om starten

Stripene om lettkledde og hardtslående Zofie så dagens lys i 2006, da daværende serieredaktør i Dagbladet, Gunnar Bleness, var på jakt etter flere kvinnelige serietegnere. Han tok kontakt med Grethe, som hadde laget en gjesteserie for Dagbladet tidligere, og spurte om hun hadde noe i skuffen. "Ja, klart det", sa Grethe.

- Jeg hadde ingenting, men man sier jo ikke nei til noe slikt, sier hun i dag.

Sammen med Norunn, som hun kjente fra skoletida på Westerdahls, klekket hun likevel ut serien. Ideen var blant annet et utslag av at ingen av dem egentlig kunne tegne.

- Vi ville finne en annen måte å lage tegneserier på, og endte opp med dette. Vi har fått kritikk fra folk som mener det er litt lettvint, men måten vi jobber på tar mye lenger tid enn folk tror, sier Grethe.

Kvinner i ob

De plukker tegninger fra gamle 60 og 70-tallsstriper, snur og vender og fargelegger dem på nytt, før de setter på en helt ny og radikalt annerledes tekst.

Lettkledde kvinner,  gråtende menn og masse fyord

- Vi bruker de gamle stripene med den alvorlige actionstilen, hvor menn gikk i dress og kvinner gikk i...

- I ob (tamponger, journ.anm), kommer det kjapt fra Norunn, og begge fniser. Noe de visstnok gjør veldig mye når de jobber.

- Dette er jo en lekejobb, sier Norunn.

Men det har blitt en fulltidsjobb for jentene, iallfall etter at serien gikk fra å være gjesteserie, til å bli fast inventar på Dagbladets tegneserieside.

Forstår dem ikke selv

De har fått både ris og ros fra leserne siden starten, og mener folk enten elsker eller hater serien. Noe av kritkken går på den omfattende bruken av sex og fyord i serien.

- Det ligger ingen annen tanke bak enn at vi ikke synes det er så farlig. Også er det jo en vri på de gamle actionseriene, med masse nakne damer. De sier ikke «kukk» og «fitte» der, men jeg synes likevel at de er mye drøyere. Og stilen vår er å ta det litt ut, sier Norunn.

Noen ganger prøver de å kommentere aktuelle hendelser, eller ta opp et tema. Andre ganger lager de striper kun ved å stole på magefølelsen.

- Flere har sagt til oss at det er enkelte av stripene de ikke forstår. Da sier vi at det ikke er alltid vi skjønner dem selv, sier Grethe.

• Se ukas «Zofies verden»-striper her.

STARTEN: Slik så «Zofies verden» ut helt i starten.
SNUR OPP NED: Stripene bruker gamle tegninger og tilsetter en radikalt annerledes tekst.
TILFELDIG: «Zofies verden» startet ved en tilfeldighet, men gjesteserie-perioden ble utvidet flere ganger etter hverandre, og nå er serien fast i Dagbladet.no