Lettlurte politikere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BISTAND: I sin kronikk i Dagbladet 8. oktober kritiserer forskerne Ingrid Samset og Astri Suhrke ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) meg og min analyseenhet for å omfavne Paul Colliers bok «The Bottom Billion» som et nytt trylleformular. Collier lager enkle løsninger for en komplisert verden – noe som passer som hånd i hanske for politikernes behov for en salgbar bistandsstrategi, påstår de to forskerne.

Når jeg liker boka er det nettopp fordi den ikke har et enkelt og salgbart budskap, i motsetning til enkelte andre forfattere og debattanter. Forslagene hans er ikke lette å gjennomføre. Noen av dem er ganske så politiske ukorrekte, for eksempel hans syn på verdien av militære intervensjoner.

Og han kommer med en viktig kritikk av bistandsindustrien – oss politikere inkludert – for å skyte med hagle mot verdens 5 milliarder fattige. Innsatsen bør heller rettes mot den fattigste milliarden – de som bor i land med tilbakevendende konflikter, mot land med undertrykkende politiske regimer, og mot olje- og diamantrike stater der den politiske eliten forsyner seg grovt av landets inntekter. Skal vi hjelpe, sier Collier, nytter det ikke bare med bistand, vi må også bryte ressursforbannelsen, bruke handelstiltak og internasjonale lover, og garantere sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer