DEBATT

Debatt: Heroinassistert behandling

Lettvint om heroin

Det er viktig å sette kostnadene ved heroinassistert behandling opp mot alternativ ressursbruk.

Foto: David Ryder / Reuters / NTB Scanpix
Foto: David Ryder / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Tre norske forskere vil ikke ha heroin inn i behandlingen», skriver Aksel Braanen Sterri i Dagbladet 9. februar i et angrep på vår rapport om heroinassistert behandling (HAB). Det vi skriver er imidlertid at et norsk forskningsprosjekt neppe vil gi ny kunnskap i dag. Sterri mener at politikere bør «tillate heroin i behandling av tunge rusmisbrukere». Det sentrale er ikke tillatelser, men prioritering.

«Vi mediefolk og politikere baserer oss på faglige råd» skriver Sterri, når vi «ber politikere slutte å blande seg inn i akkurat hvilket medikament som tas i bruk». Deretter fortsetter han å gjøre akkurat det. En av forfatterne er leder for LAR ved Haukeland universitetssykehus, som for noen år siden søkte om et forsøksprosjekt med HAB. Erfaringene i Bergen er i dag at en kan nå det store flertallet av heroinavhengige med ordinær LAR ved å øke tilgjengeligheten av behandlingen. Det kreves verken urinprøver eller rusfrihet før oppstart. Pasientene kan møte uten timeavtale og uten henvisning for vurdering – og kan få poliklinisk oppstart også med metadon. Utviklingen er positiv, langt flere nås med behandlingen og overdosedødeligheten i Bergen ser ut til å være på vei ned. Prioriteringen er å videreføre dagens strategi og utvikle et bedre integrert behandlings- og rehabiliteringstilbud for pasientene i samarbeid med kommunene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer