Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lettvinte mastergrader for spanske høyrefolk

Den nyvalgte lederen for det konservative Folkepartiet (PP) i Spania, Pablo Casado, er avslørt med en falsk mastergrad – han også, skriver Einar Hagvaag.

TVILSOM: Det konservative Folkepartiet (PP) i Spania har valgt Pablo Casado (til venstre) som ny leder etter Mariano Rajoy (til høyre). Men tilliten til den nye konservative lederen er ganske frynsete etter avsløringene om hans falske mastergrad. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / NTB Scanpix
TVILSOM: Det konservative Folkepartiet (PP) i Spania har valgt Pablo Casado (til venstre) som ny leder etter Mariano Rajoy (til høyre). Men tilliten til den nye konservative lederen er ganske frynsete etter avsløringene om hans falske mastergrad. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mellomkrigstida kunne man kjøpe doktorgrader på jernbanestasjonene i Tyskland, sies det. Nå om dagen er det omtrent like enkelt i Spania. Man må bare melde seg inn i det konservative Folkepartiet (PP), skaffe seg et eller annet tillitsverv og så skrive seg inn ved Universidad Rey Juan Carlos (URJC). Man trenger ikke gå på forelesninger og seminarer, ta eksamener eller skrive masteroppgave, viser det seg.

URJC ble opprettet av landsdelen Madrids regjering i 1996. Grovt sagt er det opprettet av partiet PP og for partiet PP.

I mars avslørte spanske aviser at presidenten i landsdelen Madrid, Cristina Cifuentes fra PP, hadde fått en mastergrad i offentlig rett i 2014 uten å ha gjort noe akademisk arbeid for å fortjene den. Hun måtte, etter mange halsbrekkende forsøk på bortforklaringer, gå av som president og er nå under etterforskning.

I 2017 måtte presidenten for universitetet, Fernando Suárez Bilbao, gå av, fordi hans doktorgradsavhandling inneholdt omfattende plagiat, altså avskrift. Han hadde også vært veileder for søstera til Cristina Cifuentes, Margarita, og etterpå ansatt henne på ureglementert vis. Tidligere i år har ei fagforening for politifolk anmeldt URJC for å ha tildelt om lag 200 politifolk altfor kjappe akademiske grader mot å betale 3000 euro. Rodrigo Rato, en mektig «storfisk» i PP under tidligere statsminister José María Aznar og tidligere sjef for Pengefondet, var æresdoktor ved URJC inntil han i fjor ble dømt for grov svindel.

Dommer Carmen Rodríguez-Medel etterforsket mastergraden til Cifuentes og fant fram til den fremste siktede i svindelen, Enrique Álvarez Conde, som var den ansvarlige for den falske mastergraden. Han har tidligere verv i PP. Under avhør fortalte Enrique Ricardo Medina, som er universitetslærer ved URJC, at etter å ha immatrikulert seg i 2011 hadde han vært et par dager på forelesning, aldri avlevert noe skriftlig arbeid og aldri vært oppe til eksamen. Han hadde aldri forsvart si masteroppgave, som skulle ha vært «Samsvar mellom farer i spansk og argentinsk arbeidsliv», foran sensorer, til tross for at et offentlig dokument sier dette. En av de tre sensorene som angivelig skulle ha godkjent den aldri skrevne masteroppgava til Cifuentes, nektet for øvrig å noen gang å ha sett eller godkjent noe som helst fra Cifuentes.

Dommer Rodríguez-Medel fikk høre så mye rart at hun åpnet sidesaker. Hun fant deriblant mastergraden til Pablo Casado fra 2008 og 2009, da han var medlem av parlamentet i landsdelen Madrid for PP og på spranget til å bli kontorsjef for statsminister Aznar. Men seinere hadde Casado blitt valgt til medlem av Deputertkongressen i Spania, og det innebærer at han bare kan tiltales og dømmes i Høyesterett. Hun fant også flere ledere i PP på litt lavere trinn med tvilsomme akademiske grader.

Så dro den flittige dommeren på sommerferie. Vel vitende om å ha denne tvilsomme pletten på rullebladet sitt kastet Pablo Casado seg inn i kampen om å bli leder for PP etter Mariano Rajoy, som trakk seg etter å ha blitt felt som statsminister ved mistillit. Casado tok opp kampen mot de to sterke kvinnene i partiet, Soraya Sáenz de Santamaría og María Dolores de Cospedal, og Casado ble valgt fordi de to kvinnene ikke kunne forlikes. Den stridsskye Rajoy ville ikke blande seg inn i kampen, og ingen av hans politiske arvinger overtok, noe som banet veien for Casado, som er en politisk arving etter Aznar på ytre høyre fløy i partiet.

Da dommer Rodríguez-Medel kom tilbake på arbeid fra ferien på mandag, satt hun plutselig med ei varm potet. Hun etterforsker lederen i PP, lederen for opposisjonen i landet, og hun må sende hele greia over til Høyesterett, dersom hun finner tilstrekkelig grunn til dette.

Tre av de universitetslærerne som skulle ha undervist og veiledet Casado, «kan ikke huske noe», skriver avisa El País. Samme avis kaller hans mastergrad «den tidsinnstilte bomba» for PP. Mens partiet var i ferd med å velge ny leder gjorde alle som om de ikke så noe, hørte noe, visste noe. Det er som Rajoy pleide å gjøre med alle de skandalene om korrupsjon som rammet partiet. Han satt stille og taus og ventet i håp om at alt ville gå over.

Men det kommer til å bli vanskelig å møte velgerne, i et valg som må komme før eller seinere, med en leder og foreslått statsminister, Pablo Casado, som har jukset seg til en mastergrad. Hvem kan ha tillit til en juksemaker?