GLAD:  Artisten LidoLido fikk Spellemannprisen i kategorien Årets nykommer på lørdag. Foto: Eirik Helland Urke
GLAD: Artisten LidoLido fikk Spellemannprisen i kategorien Årets nykommer på lørdag. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

Levde ikke opp til seerrekorden

Spellemannprisen mistet nærmere 360 000 seere.

(Dagbladet): Lørdag ble Spellemannprisen delt ut i Stavanger, og showet ble sendt på NRK med Anne Lindmo som programleder.

I fjor satte tv-programmet seerrekord med 1,2 millioner nordmenn foran skjermen. I år var det derimot «bare» 842 000 seere som så hele programmet igjennom.

Det er en nedgang på 358 000 seere.

- Det veier ganske tungt da så mange ser så mye av programmet. Det er lettere å ha en million seere i en halvtime, enn åtte hundre tusen i tre timer, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen til Dagbladet.

I fjor ble showet sendt i januar. Seerrekorden da forklarer Tolonen med at januar er måneden med minst konkurranse for kanalen.

Flest så første del Det var Stavanger-bandet Kaizers Orchestra som stakk av med den gjeveste prisen i år, det i kategorien Årets Spellemann. Prisen ble delt ut i første halvdel av sendingen, noe showet fikk kritikk for.

Det var også flest som så første halvdel av programmet.

- 871 000 så første del og 819 000 så andre del. Det er ikke en stor nedgang. Dersom flere av de gjeveste prisene ble delt ut før pause, er det interessant at så mange hang med etter pause, sier Tolonen.

Det var «Nytt på nytt» som også denne uka hadde flest seere med 1 097 000. Spellemannprisen ble nest mest sett, foran «Skavlan», som hadde 825 000 seere.

- Høyt tall Fjorårets største Spellemann-«snakkis» var da Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus kalte Madcons Yosef Wolde-Mariam for en «mokkamann» i sin takketale, da bandet vant prisen for årets hit for låta «Møkkamann».

ÅRETS SPELLEMANN: Stavanger-bandet Kaizers Orchestra innkasserte en gjeve prisen. Photo: Tor Foto: Gunnar Berland/ Stella Pictures
ÅRETS SPELLEMANN: Stavanger-bandet Kaizers Orchestra innkasserte en gjeve prisen. Photo: Tor Foto: Gunnar Berland/ Stella Pictures Vis mer

Flere reagerte på utspillet - blant dem Kaizers Orchestra-gitaristen Terje Røthing, som helte en øl i hodet på Blokkhus på etterfesten.

I år har den store snakkisen vært kritikken mot arrangøren, etter at publikummet følte seg svindlet.

Til tross for at programmet har flere hundre tusen færre seere i år enn i fjor, er analysesjefen i NRK godt fornøyd med oppslutningen.

- Det er et høyt tall. Det viser at Spellemann, til tross for at noen mener at det er for spesielt interesserte i bransjen, til syvende sist er noe som folk flest er opptatt av, eller at det fungerer som god tv-underholdning på en lørdagskveld, sier Tolonen.

PROGRAMLEDER:  NRKs Anne Lindmo ledet Spellemannprisen som ble utdelt i Stavanger, og sendt på NRK lørdag kveld. Foto: NRK
PROGRAMLEDER: NRKs Anne Lindmo ledet Spellemannprisen som ble utdelt i Stavanger, og sendt på NRK lørdag kveld. Foto: NRK Vis mer