Levde ikke sitt eget liv

Eks-Nirvana medlem Dave Grohl snakker ut om Kurt Cobains død.

- På grunn av den enorme populariteten Kurt opplevde ble det vanskelig for han å leve sitt eget liv, sier Grohl som spilte trommer i Nirvana.

Kurt Cobain knuste sin første gitar i 1988, og et rock-ikon var født. Nirvana varte i bare 7 år. I 1994 tok forgrunnsfiguren sitt eget liv.

Heroinavhengig og ustabil

Cobains avhengighet av heroin var alltid et problem mens bandet vokste til et million-foretak. Stabiliteten til bandet ble stadig satt spørsmålstegn ved. Kurt dukket opp i kvinneklær på scenen, snøvlet seg gjennom sangene og trakk seg mer og mer inn i sin egen dopverden. Giftemålet med punkdiva Courtney Love i 1992 økte den negative publistiteten. I 1994 ble Cobain innlagt til rusavvenning etter en overdose Rohypnol, men rømte tilbake til Seattle. Han tok sitt eget liv med hagle 8. april 1994.

Hans død kom som et sjokk på en hel rock-verden. Tilhengere hadde problemer med å akseptere selvmordet, og fortsatt svirrer konspirasjonsteoriene i diskusjonsforum på nettet. Mange mener Courtney Love hadde noe med dødsfallet å gjøre.

Verdens beste jobb

- Det var den beste jobben i verden. Jeg var i et band som solgte millioner av plater, men jeg kunne gå på gata uten at folk kjente meg igjen. Jeg ble aldri plaget, men hadde tvert om alle fordelene ved å være i et stort band, forteller Grohl til det britiske magasinet Kerrang!

Forbilde for problembarn

- Problemet til Kurt var at mange tenåringer som hadde det vanskelig identifiserte seg med han. Han måtte gå igjennom det motsatte av det jeg opplevde. Millioner av unge så opp til han. For en person som han ble det svært vanskelig å leve sitt eget liv, sier Grohl. For han har populariteten kommet mer gradvis:

- Det er nesten ti år siden «Nevermind» kom ut. Det har vært ti år med spillejobber og opptredener på MTV, innspilling av videoer og det å bli gjenkjent. Det har skjedd litt etter litt. Jeg har egentlig ikke noe problem med det.

Etter Kurt Cobains død startet David Grohl bandet Foo Fighters i 1995, hvor han er vokalist.

- Jeg så hva Kurt gikk igjennom, mens jeg selv var på den helt andre enden av skalaen. Jeg levde helt anonymt. Jeg så heldigvis fallgruvene. Jeg følte med han, og for alle andre i samme situasjon.

Ny plate

Foo Fighters jobber nå med en oppfølger til «There Is Nothing Left To Lose» fra 1999. Plata har ikke fått noen tittel enda. Blant låtene avslører Grohl titler som «Tom Petty», «Knucklehead», «Spooky Tune», «Full Mount», «Lonely Is You» og «Tears for Beers».

- Alt har gått så fort, vi er virkelig fornøyde med materialet. Alle sangene på den forrige skiva ble skrevet med akkustisk gitar. Mesteparten av det nye har blitt laget med alt på 11, avslutter Grohl, som altså ikke gir ut noe akkustisk album denne gangen.

<B>FAMILIEN COBAIN:</B> Kurt med kona Courtney Love og datteren Frances Bean, også på MTV-utdeling.
<B>NIVRANA:</B> På MTV-Video Awards i 1993. Fra venstre: Chris Novoselic, Dave Grohl og Kurt Cobain. Fjerdemann var ikke medlem av gruppa, og er uidentifisert.