Levde luksusliv i New York. Nå er hun dømt for milliontyveri

Anna Sorokin lurte banker, flyselskaper - og hele New York-fiffen. Nå lager både HBO og Netflix serier om den omfattende svindelen.

MILLIONSVINDEL: Hun ga seg ut for å være Anna Delvey, en rik arving med en formue på 580 millioner kroner. I virkeligheten heter hun Anna Sorokin. Nå er hun dømt for milliontyveri. Foto: NTB Scanpix
MILLIONSVINDEL: Hun ga seg ut for å være Anna Delvey, en rik arving med en formue på 580 millioner kroner. I virkeligheten heter hun Anna Sorokin. Nå er hun dømt for milliontyveri. Foto: NTB ScanpixVis mer

Anna Delvey festet med New York-fiffen, bodde på de dyreste hotellene, fløy med privatfly og slang rundt seg med 100-dollartips ikledd klær fra Gucci og Yves Saint Laurent. Pengene hadde hun arvet fra sine rike foreldre i hjemlandet Tyskland.

Det var i hvert fall det hun ville at folk skulle tro. I virkeligheten var tysk-russiske Anna Sorokin, som hun egentlig heter, langt ifra noen millionarving. Nå er hun dømt for tyveri, og risikerer 15 år i fengsel.

Ifølge aktoratet svindlet hun venner, banker, hoteller og butikker for opptil 2,3 millioner kroner, alt for å opprettholde den overdådige livsstilen. Dette skriver blant annet The New York Times. Ifølge CNN forventes det at straffeutmålingen kommer 9. mai.

Blir serie - ganger to

SVINDEL: Denne amerikanske mannen hevdet at han sklei og slo seg på jobb. Overvåkningsbildene forteller en litt annen historie. Video: CNN. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Det var det New York Magazine-eide nettstedet The Cut som først skrev om Sorokins virksomhet. Kort tid etter ble det kjent at Shonda Rhimes, skaperen av «Grey’s Anatomy» og «Scandal», har sikret seg rettighetene til en serie om seriesvindleren basert på nettstedets artikkel. Serien er Rhimes' første samarbeid med strømmegiganten Netflix.

New York Magazine skriver også at forfatter og «Girls»-skaper Lena Dunham har kjøpt rettighetene til en HBO-serie basert på en artikkel i Vanity Fair.

Ifølge The Guardian løy Sorokin på seg en formue på 580 millioner kroner. Nå risikerer hun også å bli deportert til Tyskland.

Sorokin sto anklaget for å ha lurt nære venner til å betale for en luksusferie til Marokko for en halv million kroner, mottatt banklån på falske premisser, og overtalt privatflyselskaper til å la henne fly på kreditt. Hun etterlot seg også en lang rekke ubetalte regninger på hoteller og restauranter.

Funnet skyldig

Torsdag fant Manhattan-juryen Sorokin skyldig i flere av tiltalepunktene, inkludert flere tyverianklager. Hun ble imidlertid frikjent for to av de mest alvorlige anklagene, blant annet tyveriforsøk på 190,5 millioner kroner i forbindelse med et lån hun hadde søkt.

Forsvarsadvokat Todd Spodek medgir at Sorokins vei til toppen av New Yorks øvre samfunnslag har vært både uetisk og uortodoks - men ikke at hun har brutt loven. Ifølge ham hadde hun nemlig hele tida planer om å betale alle tilbake.

- «Fake it 'til you make it». Det måtte Anna leve etter, sa han ifølge The New York Times i sitt åpningsinnlegg da rettssaken startet for en måned siden.

Aktoratet, på sin side, mente Sorokin med fullt overlegg har stjålet og svindlet til seg penger, alt for å kunne «leve ut fantasien om en ekstravagant livsstil langt over evne».

- Hun stjal fra banker. Hun stjal fra hoteller. Hun stjal fra venner, uttalte advokat Keagan Mays-Williams under sitt åpningsinnlegg.

Lastebilsjåfør

Sorokin skal ha hevdet at faren var en renommert russisk diplomat og/eller oljebaron. I virkeligheten er han en tidligere lastebilsjåfør som i dag jobber med varmeanlegg. . Dette bekreftet han selv til New York Magazine. Ingen av Sorokins foreldre skal han kjent til svindelen

Rachel Deloache Williams, som ferierte med Sorokin på Marokko, har selv fortalt om hvordan Sorokin lurte henne med karisma og sjarm.

- Verden var fortryllende når hun var i nærheten - de vanlige reglene gjaldt ikke lenger. Hun hadde en bekvem livsstil, og den lettvinte materialismen i den var forførende, skriver hun i Vanity Fair, hvor hun er ansatt.

I sommer forsøkte advokatene å få til et forlik i saken, men dommer Diane Kiesel avviste forliket, og uttalte at hun ikke så noe tegn til anger hos Sorokin.

- Det virker som om hun er mer opptatt av hvem som skal spille henne enn hva hun har gjort mot dem hun angivelig har utnyttet, sa dommeren til New York Magazine.