Levde med rusmisbruk, sykdom, angst og økonomisk ruin.

Nå kommer boka om den omstridte og folkekjære musikeren, Kenneth Sivertsen.

FULL FART: Kenneth Sivertsen på førtiårsdagen 16. januar 2001. Da var han klar med ny bok, ny trompetkonsert  og nyskrevet musikk til en internasjonal kreftkongress i år 2002. Men åra ble tunge fram til han døde fem år seinere. Foto: Tom Martinsen

Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet
FULL FART: Kenneth Sivertsen på førtiårsdagen 16. januar 2001. Da var han klar med ny bok, ny trompetkonsert og nyskrevet musikk til en internasjonal kreftkongress i år 2002. Men åra ble tunge fram til han døde fem år seinere. Foto: Tom Martinsen Foto MARTINSEN/TOM DagbladetVis mer

(Dagbladet): Rusmisbruk, sykdom, angst og økonomisk ruin. Kenneth Sivertsens liv sto på mange måter i ulykkens tegn. Like fullt kaller Katrine Sele sin biografi om ham «ei bok om glede».

«Kenneth — ei historie om Kenneth Sivertsen» kommer i begynnelsen av oktober. Den prisbelønte journalisten Katrine Sele (41) har skrevet historien om den begavede komponisten, den mangfoldige musikeren og den folkekjære revyartisten.

- Grenseløshet er for meg et stikkord når det gjelder Kenneth Sivertsen, sier Katrine Sele til Dagbladet. Hun møtte ham aldri personlig, men er blitt mer og mer fascinert av skikkelsen jo dypere hun har gravd i historien om ham.

Varig musikk - Han kjente ingen grenser, verken som kunstner eller menneske, sier hun.

- Som komponist falt han aldri til ro. Han fant ikke én stemme som var hans egen. Alt var omskiftelig. Han skrev samtidsmusikk, kammerverk, viser og jazz. Til og med innen ett og samme verk kunne han bruke alle mulige slags virkemidler.

Hvor mye av det han skapte vil bli stående?

- Mye, tror jeg. Både visene og samtidsverkene, ikke minst kammermusikken han skrev. Han var villig til å gå til ytterligheter. Han kunne strekke instrumentenes muligheter så langt at musikken ble bortimot umulig å framføre. Bedehus-plata «Melk og honning» er også en klassiker.

Kledde seg naken For folk flest var Kenneth Sivertsen en fargerik, til dels skandaløs person. I media kunne de lese om hans forhold til Herborg Kråkevik og bruddet mellom de to, om halsbrekkende episoder i forbindelse med rus og om den oppsiktsvekkende konkursen der han sto i fare for å miste både hus og hjem.

- Han var totalt åpen overfor pressen, til de grader at han en gang kledde seg naken under et intervju med en journalist fra Dagbladet. Han blottla alt og gikk til ytterligheter, sier Sele og fortsetter:

- Han kunne gjøre ekstreme ting for å bli sett. Men bak denne rollen var han også en mann med en sterk prestasjonsangst. Han var plaget av søvnløshet og var direkte redd for å sove alene.

Barnslig suksess Kenneth Sivertsen ble oppdaget for alvor i 1993, da han lagde revy sammen med kjæresten Herborg Kråkevik. De spilte kontinuerlig i fem år.

Hva hadde de to felles?

- De fant hverandre i en trang til frihet. Begge var lekne mennesker med en sterk sans for humor. De hadde felles en kjærlighet til barndommens verden. Peter Brandt oppdaget deres scenemuligheter da han hørte dem tøyse og tulle på en kafé. På scenen var de totalt spontane og fikk folk til å le så de gråt. De kunne være helt far out. Kenneth Sivertsen hadde en enorm observasjonsevne og et skarpt blikk for hvor snodig mennesker oppførte seg i forskjellige situasjoner. Hele Norge elsket dem. De holdt på fram til 1997, forteller Sele.

Så han gikk mye i utforbakke?

- Han hadde hatt store rusproblemer i hvert fall siden tidlig på 1990-tallet. De ble ikke mindre med suksessen. Forholdet ble vanskeligere og vanskeligere, og omsider gjorde Herborg det slutt, noe som selvsagt gikk sterkt innpå ham. Alt skjedde i offentligheten. Samtidig tror jeg også at han følte at musikken kom i bakgrunnen for komikken. Han ble mer ustabil, du kan se på bildene hvordan han forfaller. Han fikte til Bård Tufte Johansen for åpen tv-skjerm. Så kom den økonomiske katastrofen. Han skyldte 2,3 millioner og holdt på å miste huset sitt. Folk som Arne Nordheim og Wenche Foss stilte opp for ham i et opprop. Det sier noe om hans posisjon.

Men han var ikke noe geni privatøkonomisk?

- Ikke akkurat. Første gang han spilte revy i 1992, fik han en regning på 15000 kroner fra baren på hotellet i Haugesund. «Det er da ikke mulig. Det må være feil,» sa han til en kamerat. Ivar Medaas, som sto i nærheten, kommenterte: «Jau, karar, det går godt an.» Sivertsen var av typen som gjemte regninger i blomsterpotter og skap og håpet de skulle forsvinne, sier Sele til Dagbladet.

Hodeskader Hva døde han egentlig av?

- Han fikk et epileptisk anfall og pådro seg alvorlige hodeskader. Han ble stadig innlagt og forsøkt rehabilitert. Til slutt fikk han en hjerneblødning som ble fatal. Men det var rusmisbruket som lå bak. Indirekte tok han livet sitt.

Det er ikke akkurat noen solskinnshistorie?

- Et sted forteller han at han som andreklassing hang ut av et høyt vindu etter armene. Kanskje for å kjenne på risikoen. Han kommenterte det slik: «Det er det jeg kommer til å dø av. Men det er også det jeg lever for.» Mye gikk galt i livet hans. Samtidig opplever jeg dette som en historie om glede. Han var et menneske som jublet over livet. Det er så mye moro og overskudd underveis. Helt til det siste fikk han folk til å le og hygge seg, forteller Katrine Sele.

BIOGRAFEN: Forfatter og journalist, Katrine Sele, har skrevet en bok om den avdøde musikeren, komponisten og sceneartisten Kenneth Sivertsen. Boka kommer i begynnelsen av oktober. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BIOGRAFEN: Forfatter og journalist, Katrine Sele, har skrevet en bok om den avdøde musikeren, komponisten og sceneartisten Kenneth Sivertsen. Boka kommer i begynnelsen av oktober. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer