Levde på kona

En ny Harry Potter? Slik blir Jonathan Strouds bøker lansert i England. Nå blir boka «Amuletten fra Samarkand» utgitt i Norge. Dagbladet har møtt Stroud.

LONDON (Dagbladet): Bartimaeus er en middels mektig demon, med fandenivoldsk humor og humør. Nathaniel er den utålmodige trollmannslærlingen som binder demonen til seg, og seg til demonen, når det etter hvert skal ordnes opp i Jonathan Strouds fantasiverden. Trollmenn har makta i dagens Storbritannia, og ifølge Bartimaeus lever de som parasitter på toppen av næringskjeden.

-  Hovedideen var å finne en annen stemme enn bare trollmannens, som er det vanligste i fantasisjangeren, sier 34-årige Jonathan Stroud. Han har snart skrevet 1400 sider, fordelt på tre bøker, om demonen og hans magiske tenåringsmester.

Kamp mot ondskap

Bartimaeus liker forresten ikke å bli omtalt som den demonen han er. Han foretrekker djinni, som er verdigere og står bedre til de syrlige kommentarene og observasjonene han drysser rundt ved hjelp av Strouds livlige fantasi. Fantasifantastene i Storbritannia, USA og Japan har likt seg i selskap med Bartimaeus, som blåser frisk luft inn i en ofte tung, dyster og bokstavelig talt gravalvorlig sjanger.

-  Jeg var egentlig ganske deppa den dagen ideen kom på vei hjem fra jobb, forteller Stroud, som etter sine første tre bøker fortsatt jobbet mesteparten av uka i forlag og syntes han fikk for lite tid til å skrive egne bøker.

Uten bistand

-  Men jeg satte meg ned og skrev de første fire kapitlene på to dager. Stemmen til Bartimaeus var der helt fra starten, med humoren og fotonotene. De to dagene er mine beste som forfatter.

Det gikk treigt for Stroud å finne sin egen forfatterstemme. Han studerte engelsk litteratur ved universitetet.

-  Da jeg gikk ut av universitetet for 12 år siden, hadde jeg absolutt ingen peiling på hva jeg skulle bruke eksamen til. Engelsk litteratur var moro, men til svært lite nytte når det gjaldt å finne seg en plass i arbeidslivet, sier han.

Lærerikt

Men det begynte med bøker. Stroud fikk jobbe med bildebøker for barn. Etter hvert lot forlaget ham skrive slike bøker deler av tida.

-  Jeg lærte mye av å redigere andres bøker, sier han nå, men kan ikke skjule at det ble kjedelig.

-  Jeg ga meg selv ett år til å finne ut om jeg kunne bli forfatter. Det falt sammen med at Bartimaeus, som har fått navn etter en blind tigger i bibelutgaven for barn som Stroud redigerte, meldte seg fra «Det andre stedet».

-  De første seks månedene levde jeg på konas inntekter. Hun heter Gina og er bokdesigner. Da jeg hadde skrevet de første 90 sidene, arrangerte vi en auksjon for fem forlag. Vi laget først en pamflett med smakebiter, og ga de mest interesserte mer etter hvert som de meldte seg. Vi solgte trilogien over all forventning, sier Stroud. Bartimaeus-trilogien er nå solgt til 32 land, og første bok kommer i Norge til høsten.

Ny Potter?

Forlagene vil gjerne selge inn Stroud som den nye Harry Potter-forfatteren. Det har forfatteren selv et svært nøkternt forhold til.

-  Det er gode tider nå for alle som skriver fantasi. Harry Potter-fenomenet har skapt en helt ny interesse for sjangeren, sier Stroud, som slukte fantasi som barn. Etter tenåra har han lest lite fantasi.

-  Jeg leser gjerne eventyr og mytologi, sier Stroud, som holder kontortid fra ni til fem i et hus på den andre siden av St. Albans i Hertfordshire, der han bor med Gina og Isabelle på 15 måneder. Han skriver disiplinert et visst antall sider i uka. Da vi snakket sammen, hadde han 60- 70 sider igjen å skrive av et prosjekt som har vart i tre og et halvt år.

-  Da kan djinnien slippe fri, ler han, og regner med at det blir lanseringsturné blant annet til Norge.