Leve eller la dø

Når skal legene igangsette eller avslutte livsforlengdende behandling? Og hvem skal avgjøre disse vanskelige etiske spørsmålene? Problemstillingen er aktuell i forbindelse med saken om fireårige Kristina. Faren, Oddmund Hjartåker, anla søksmål mot Helse Bergen etter at Haukeland Universitetssykehus vedtok å avslutte behandlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET VANSKELIG juridisk og etisk spørsmål for helsetjenesten er når en skal respektere pasientens eller pårørendes ønske om at livsforlengende behandling skal avsluttes eller ikke igangsettes. Som hovedregel bør kompetente pasienters ønske om behandlingsunnlatelse respekteres selv om det kan føre til at pasienten dør tidligere enn aktiv behandling skulle tilsi. Hvordan avgjørelsen bør tas når pasienten ikke kan tale sin egen sak er langt vanskeligere, men pasientens interesser og antatte vilje bør være førende.

Mediedebatten den siste tiden reiser imidlertid spørsmålet om hvem som skal avgjøre når pårørende på vegne av en alvorlig syk pasient ønsker behandling som helsepersonellet mener er nytteløs og muligens påfører pasienten lidelse.

I en artikkel om denne typen overveielser i legeforeningens tidsskrift fra 1990 av Ola Didrik Saugstad og Randi Nygaard, slås det fast at legene i forståelse med behandlingsteamet bør ta den endelige avgjørelsen, men at det er et nederlag og i tillegg dårlig medisin hvis helsepersonellet ikke klarer å følge opp og støtte pårørende også i livets sluttfase. Det legges til at dersom foreldrene, tross legenes anbefaling ikke ønsker at behandling skal avsluttes, kan dette skyldes at de ikke har forstått situasjonen. «Da bør foreldrenes ønsker følges, slik at det blir mer tid til forklaring.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer