DEBATT

Leve kjønnsorganet!

Mannelivet og mannelitteratur leses vesentlig, generelt og allment, mens kvinnelivet og kvinnelitteraturen er privat og uten relevans for resten av samfunnet.

ALLMENN: Karl Ove Knausgård liv blir, i møte med leserne, allmenngyldig og gjenkjennbart, skriver forfatteren. Foto:Jacques Hvistendahl
ALLMENN: Karl Ove Knausgård liv blir, i møte med leserne, allmenngyldig og gjenkjennbart, skriver forfatteren. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er kvinne. Jeg er forfatter. Og jeg har nettopp hentet det første eksemplaret av min nye roman. Jeg sluttet å telle dager er historien om Berly Marie Olsdatter som dør av lepra på St. Jørgens hospital i Bergen i 1912, samme år som den berømte legen og mektige forskeren Gerhard Armauer Hansen også dør. Gjennom sitt bekjentskap med Kari Spidsøen blir hun uforvarende del i det ettertiden skal definere som starten på diskursen om pasientrettigheter.

Kari Spidsøen fikk historisk betydning, men blir aldri trukket frem som viktig. Tvert imot er hun nesten helt glemt. Til nå.

Etter mange år med hardt arbeid og uendelige mengder research, er jeg selvsagt spent på mottakelsen.

Har jeg gjort faktiske feil?

Er det svakheter i mine analyser av det historiske materialet?

Fungerer det litterært?

Klarer jeg å yte disse kvinnene rettferdighet, gi dem verdighet og respekt, nesten 150 år etter de sto opp mot krenkelsene?

Forlaget vil presentere boka som en dameroman. Jeg protesterer, oppgitt, men ikke overrasket. Salgsavdelingen består av flinke og dedikerte kremmere som har en vare de vil selge, og forfattere de vil skal lykkes i en bokhøst med store kanoner. De henvender seg til bokhandlere og følger formler de vet virker, og de vet at kvinner kjøper og leser flest bøker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer