Leve livet på norsk?

Påsken er en prøvelsens tid - for oss avisavhengige. Til slutt begynner vi å lese de gamle avisene om igjen. Under en slik øvelse leste jeg en reportasje om «Livet som hackerkjæreste» i Dagens Næringsliv. Det var en sterk sak om jenter som holder hus med supernerdene i hackergruppa Crusaders. Ikke bare holder de ut en heim fylt av rot, ledninger, tomme colaflasker og halvspist pizza, de må også finne seg i at gutta foretrekker dataskjermen framfor dem. - Hvis PC-en din hadde hatt en ekte mus, så hadde du ikke hatt bruk for meg, skrek en av dem til kjæresten.

  • Det som imidlertid gjorde størst inntrykk meg, var følgende uttalelse: - Og nå lever vi livene våre på engelsk, ettersom det er programmeringsspråket, sa en av kjærestene. Ikke så rart, men tankevekkende. Toppsjefen i Cell Network, Bente Sollid, sa på et seminar for en tid tilbake at hun er bekymret for hva som skjer med norsk språk i IT-bransjen. Det er så lett å bruke engelsk, både der det er helt nødvendig og der det bare blir sånn.
  • Er det så farlig da? Kanskje har Petre-sjef Nils Heldal rett når han sier at norske artister gjerne må slutte å synge på norsk. Engelsk er et språk som kommuniserer globalt og gjør kulturen tilgjengelig for alle, sier Heldal. Han har et poeng. Alle som har opplevd å sitte med folk av mange nasjonaliteter på en jernbanestasjon, har opplevd gleden ved å kunne møtes i et felles språk - engelsk.
  • Det er lett å flørte med engelsk for den som har et etablert språk. For andre er et eget språk verdt å gå i fengsel for. Språket er selve identiteten og de nasjonale røttene. I Tyrkia ble den kurdiske forfatteren Mehmed Uzun fengslet og torturert for å ha utgitt tidsskrifter på kurdisk. Et forbudt språk, til tross for at det snakkes av 20- 30 millioner mennesker i Tyrkia. Uzun måtte til slutt søke politisk asyl i Sverige, og det bare noen uker etter tyrkisk politi beslagla og forbød hans bøker.
  • Kampen om norsk språk kommer til å tilspisse seg ganske raskt. Her har allmennkringkasterne NRK og TV 2 store oppgaver. For NRKs vedkommende ligger det i dette også et argument for fortsatt lisensfinansiert liv. Vi kommer til å trenge dem som kan gi oss fortellingene om oss selv - fortalt på norsk.

eva.bratholm@dagbladet.no