Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Leve manageren!

Manageren er død! Leve manageren!

 • Se bilder fra spillet
 • Alt om spill!
 • Diskuter spill

  LIVERPOOL-MANAGER

  Rafa Benitez hater meg. Det er ikke så rart. Jeg har nettopp uttalt til pressen at jeg mener at en type som ham ikke hører hjemme i toppdivisjonen. Han glemmer det ikke, og jeg er oppført på hatlista hans, men til pressen sier han at han ikke vil være med på mine mind-games. Det er en opptakt som er verdig en storkamp som Man U - Liverpool.

  Jeg vant kampen 3-2, og etter kampen sier flere av spillerne mine at de ble inspirert av min holdning til motstanderen.

  Championship Manager er en av de mest solgte spillseriene noensinne, det er elsket av massene, men også hatet og fryktet. For noen er det et stort og tungt regneark. For andre er det kilden til avhengighet, besettelse og endeløse timer med pur, uforfalsket glede.

  Championship Manager, slik vi kjente det, er død. Leve Football Manager!

  «FOOTBALL MANAGER 2005»

  er Championship Manager. Championship Manager 5 kommer ut i begynnelsen av nyåret, men det er ikke en versjon av det originale Championship Manager, det er et helt nytt spill, som ingen kan være helt trygg på før det er installert og spilt. Jeg sier ikke at det kommer til å suge, men jeg sier at det skal mye til for at det blir bedre enn FM2005. Hvis det blir det, er jeg villig til å melde overgang. Den tid den sorg.

  Historien bak er velkjent. Entusiastene og ildsjelene i Sports Interactive Games, som har laget Championship manager i et tiår, ble kjøpt av Eidos. Nå har de skilt lag. Eidos eier nå varemerket Championship manager, og vil gi ut et nytt spill i det navnet. SIgames eier koden og databasen som var kjernen i CM, og bygger videre på den i FM2005.

  FORMELEN ER DEN SAMME.

  En stor, gjennomarbeidet database med spillere, lag og ligaer, kombinert med et stadig bedre og mer realistisk kampgrensesnitt. Du velger lag, kjøper og selger spillere, trener uttaler deg til pressen, vinner cupen eller får sparken av styret etter seks strake tap. Det er en simulajon, ikke et spill. Og det har vært noe av innvendingen. Med en dybde og et omfang som kan gjøre hvem som helst svimmel, blir noen skremt og orker ikke mer. Terskelen er litt høy, det krever noen timer hvis du aldri har spilt det før bare å lære seg grensesnittet, de intrikate reglene for transfermarked og trening, og det tar måneder å bli god på de taktiske valgene som kan gjøres under kamp. Men har du tid og lyst, er belønningen (bokstavelig talt) endeløs.

  Dybden og kompleksiteten er spillets styrke og gave, og når du er over dørstokken, vet du at du er hjemme. Det er som med kjærester. Du kunne kanskje gått for den blonde med de falske puppene, men når vinen er drukket og samleiene ligget, synes samtalen om hvem som vinner Ungkaren merkelig tom, og du blir liggende våken og føle deg ensom. FM2005 er som en litt stygg kjæreste som har både meninger og kunnskap i tillegg til å være god i senga. Hun varer lengre. Du vil ha barn med henne.

  JEG VIL KORT

  minne om at det siste kun er en analogi. I virkeligheten er det svært vanskelig å kombinere FM2005 og kjæreste. For det tar lang tid. Og det som hindre dette spillet fra å få en sekser er det samme gamle. Det bruker laaang tid på å krønsje tallene, og det blir mye ventetid, med mindre du har en rå datamaskin. En forbedring er at du nå kan klikke deg rundt mens maskinen regner.

  Det er ikke så mange nyheter siden CM03/04, men de viktigste skal nevnes:

 • Nytt krommet grensesnitt, som fungerer bra. Alle data du forventer er tilgjengelige, er der. Databasen med spillere og klubber er større enn noensinne. Sjekk ut den nedrelandske 15-åringen Vanden Borre for eksempel. Du hørte først om ham her. Han blir stor i VM i 2010.
 • Større mediainvolvering, med mind-games. Du kan skjelle ut eller hylle andre managere, og dette påvirker spillerne dine til bedre (eller dårligere) innsats på banen.
 • Bedre utnyttelse av den todimensjonale kampgrensesnittet. Det er bare noen prikker som beveger seg rundt på en grønn bakgrunn, og det er nesten verdt en doktorgradavhandling i psykologi om hvordan noe så skjematisk kan bli så spennende. Men det er som det meste med CM/FM-serien: Det er inne i hodet ditt at prikkene og regnearket forvandles til en spennende managerjobb. Det er noe med dette spillet som får deg til å si: Bare en kamp til.
 • Nettverksspildelen er bedre og mer fleksibel.

  DET ER IKKE

  et perfekt spill. Det har noen bugs, noen bittesmå ting, men i kjent stil blir det vel ordnet opp med patcher lastet ned fra nettet. Er du av riktig legning er FM2005 et godt sted å være. Et sted der en ny sesong alltid står for døren, og der Rafa Benitez hater meg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media