Leve republikken!

I mine øyne bør Kongen ta initiativ til å abdisere, og grunnlovsjubileet i 2014 er en utmerket anledning.

- BØR SKIFTES UT:  Monarkiet er udemokratisk, gammeldags og udatert, mener artikkelforfatteren. 
 Dronning Sonja (f.v.), kong Harald og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 157. storting tirsdag. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
- BØR SKIFTES UT: Monarkiet er udemokratisk, gammeldags og udatert, mener artikkelforfatteren. Dronning Sonja (f.v.), kong Harald og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 157. storting tirsdag. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torbjørn Røe Isaksen og Nils August Andresen forsøker i Dagbladet 8. oktober å gi monarkiet en prinsipiell begrunnelse. De mislykkes, for det finnes ingen gode argumenter for monarkiet i dag.Deres hovedargument er Montesquieus idé om maktfordeling, som inspirerte Grunnloven, og befestet at staten også skal styres av institusjoner som ikke er folkevalgte, nemlig den dømmende makt og den utøvende makt.

Men domstolene og kongemakten er ikke sammenliknbare. De er begge avhengig av folkets legitimitet, men dommere velges på kvalifikasjoner, statsoverhode ved fødsel.

Samtidig hopper de dette elegant over utviklingen av demokratiet de siste to hundre år. Demokratiet er ikke statisk. Grunnlovsforslagene om fornyelse av menneskerettighetsvernet og reformen av Riksretten i 2007 er samtidige eksempler. Etableringen av det parlamentariske styringssystemet er det fremste historiske eksempelet, som nettopp brøt med maktfordelingsprinsippet.

Den konstitusjonelle utviklingen i Norge har, spesielt på 1800-tallet, vært preget av sterk uenighet mellom Konge og storting. Historisk har ikke kongemakten vært noen forkjemper for demokratisk utvikling. Det er det til en viss grad fremdeles da Kongen i 2008 insisterte på å beholde sin kristne bekjennelsesplikt i Grunnlovens §4 i strid med regjeringen og Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer